Hitler și pictura

Adolf Hitler, ca personalitate, nu m-a intrigat niciodată. Chiar dacă a fost autorul celui de-al doilea Război Mondial, chiar dacă a fost în spatele Holocaustului, lucruri devastatoare, pe mine unul nu m-a făcut să mă interesez despre dânsul câtuși de puțin. Astăzi, m-am hotărât să învăț câte ceva pentru cultura mea generală, să aflu mai multe despre „nazistul cu mustață”. M-am oprit, bineînțeles, la partea lui „umană”.

Hitler și pictura

În timpurile sale când stătea la Viena (1908-1913), Hitler a încercat să-și facă un trai prin pictură. Cu toate acestea, nu a reușit să se afirme, chiar dacă era un om al artei, un om al culturii. Aprecia și gusta cu poftă toate aceste chestiuni ce țin de intelect și talent. Prin urmare a și încercat să intre la Facultatea de Arte Frumoase din Viena, dar toate visele sale au fost spulberate în momentul în care a picat examenul de admitere. Ba chiar de două ori! În 1907 și 1908.

Hitler chiar a și afirmat faptul că el „nu este un politician, ci un artist”, dar odată cu venirea celui de-al doilea război mondial și problema Poloniei, a dorit să-și încheie activitatea ca pictor. A pictat pe front, în primul război mondial, a realizat primul portret la vârsta de 21 de ani, a pictat case pentru a-și putea duce traiul.

Cu toate acestea, mult timp după ce Hitler a decedat și picturile sale au fost găsite, iar unele dintre ele chiar vândute, mai mulți critici au venit și și-au expus părerea. Mulți au spus că nu ar fi extraordinare, dar talentul este prezent în oricare dintre ele. Mulți au interpretat lipsa oamenilor din tablourile sale ca fiind un pictor fără o tehnică dezvoltată, ori psihologii chiar au declarat dezinteresul lui Hitler pentru oameni.

De ce Hitler?

Probabil te întrebi de ce am ales să scriu acest articol cu niște informații pe care le găsești foarte ușor și pe Wikipedia? Păi fiindcă Adolf Hitler rămâne o personalitate puternică a lumii, pentru că nu foarte mulți cunosc această latură a sa și nu mulți știu că la bază a fost un artist. Ori mai bine spus, și-a imaginat ca vă ajunge unul. Nicidecum un politician. Picturile sale sunt răspândite pe tot internetul, dar dacă Arhiva Germanilor îmi permite să le descarc, cu sursă, vă las aici câteva în galerie. Mie mi se par agreabile, deși nu sunt un critic și habar n-am un lucru despre pictură. Ca fan al artelor vizuale totuși, îmi permit să spun că mă atrag și că simetria prezentă în ele mă intrigă.

Rămâne totuși, probabil, cel mai mare criminal al omenirii, iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. Poate că un critic în arte vizuale ar da de pământ cu lucrările sale, așa cum s-a și întâmplat de altfel. Totuși, nu ți se pare interesantă această dorință a lui de a ajunge pictor și totuși ceea ce a ajuns în cele din urmă?

Uite mai multe picturi precum și mai multe informații despre Adolf Hitler.

P.S.: Cum probabil există persoane care nu-l au la suflet deloc, țin să evidențiez faptul că orientările mele socioculturale n-au nicio legătură cu personalitatea în cauză. Nu susțin ceea ce a făcut sau cine a fost, dar cultura este ceea ce mă interesează, iar această latura a sa este, fără echivoc, una cât se poate de interesantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.