Impresii din Ungaria

By | Spuneri

Spuneam pe Twitter că plec la un concurs de dans sportiv în Ungaria, mai precis în orăşelul Kistelek, la 21 km de Szeged. După un drum obositor de 8-9 ore, am ajuns pe tărâmul maghiarilor şi am făcut popas la câţiva km după Szeged, la cazanele unde se află celebra ciorbă de fasole cu ciolan. O delicatesă şi recomand cu căldură celor care trec pe acolo, adresa exactă e pe aici.

Altceva până la momentul cu concursul de dans : n-am văzut mizerie pe străzi, n-am văzut câini vagabonţi, nimic din astfel de lucruri ceea ce mi s-a părut extraordinar. Oamenii în schimb m-au dezamăgit. Locul unde am fost cazat s-a numit Ópusztaszer, un sătuc extrem de liniştit, superb, pitoresc cu o biserică catolică impunătoare încă de la intrarea în el. Partea nasoală a fost că locul unde am stat a fost pe partea cu biserica şi cimitirul, satul fiind puţin mai încolo.

Revenind la oameni. Un naţionalism dus la extrem de maghiari care din păcate nu ştiau o boabă de limbă străină. Culmea era faptul că tu le vorbeai în engleză, iar ei văzând că tu nu ştii maghiară, răspunsul era logic în … – maghiară. Unele lucruri ne întrebau chiar ei pe noi şi asta am aflat datorită unui coleg cu care am mers şi ştia maghiară. Administratorul căminului unde am fost cazat, care de altfel era şi preot nu ştia o boabă de engleză. Practic, el nu ştia ce vrem noi de la el când am mers la cazat, deşi 32 de locuri erau rezervate. Până la urmă ne-am înţeles cu scandal pe limbi diferite şi ne-am cazat. Trebuie să spun că orice înjurătură în română o spuneai, imediat se înţelegea, dar altceva în română sau engleză – ba.

Acum momentul. Orăşelul Kistelek, cum am spus mai sus la câţiva km de Szeged. Unul mic, mai mic ca Mioveni, dar superb, modern, curat şi extrem de liniştit. Mersul pe bicicletă este sport naţional la ei sau cel puţin asta am înţeles. Maşinile opreau chiar dacă nu era trecere, iar bicicletele cum am spus dominau peisajul. Admirabil. Sala unde s-a desfăşurat concursul nu a fost prea încăpătoare pentru un Campionat European de 10 dansuri, fără sistem de ventilaţie şi asta s-a simţit atunci când pe ring erau 24 de persoane. Cu toate ăstea, concursul şi-a respectat programul, a avut sisteme electronice de afişaj şi spaţiu suficient pentru încălzire şi vestiare.

La întoarcere am mai încercat un ciolan cu fasole, dar de data asta la Miercurea Băi. A fost bun, dar nu la fel de bun precum la maghiari.

Din păcate nu am poze, în schimb vă las cu mine şi partenera mea mai sus într-o poză de rumba.

0 Responses to " Impresii din Ungaria "

  1. Zozo says:

    Am fost şi eu o data la Szeged şi imediat după vamă am observat curăţenia. Despre oamenii de acolo nu spun nimic….mă abţin.

  2. Sunt multe locuri de vizitat , e o tara civilizata .
    Multa bafta la concurs si in/continuare.

  3. Daniela says:

    Stiu ungurii si romaneste si engleza dar nu vor deloc sa vorbeasca. 🙂 Si mancarea lor e wow. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.