Impresii după lansarea PlayStation 5

Impresii după lansarea PlayStation 5

Ieri, într-un eveniment online de vreo 2 ore, cei de la Sony au lansat noul PlayStation 5, după o serie de exemple de jocuri, pe care sincer majoritatea le poți juca și pe PS4 lejer.

Dar să nu fim hateri. Cam asta am văzut ieri în lansarea celor de la Sony.

La nivel de design, consola arată bine, deși personal parcă o plac mai mult pe cea actuală. Un box mai robust, mai minimalist, negru.

Sigur, cred că e vorba de timp, de acomodare, de lucruri de genul ăsta. Altfel, nu pot să spun că mă impresionează felul în care au preferat să împacheteze produsul.

Îmi place albul, dar nu în combinație cu albastru (preferință personală), iar eu țin consola pe orizontal, ei au prezentat-o pe vertical, dar nu-i bai, farfuria aia neagră pe care stă consola aparent se poate muta pe lateral în așa fel încât să susțină PS-ul la orizontală. Big brain.

În orice caz, pentru cine are OCD, design-ul consolei de anul ăsta e absolut cum n-ar trebui să fie. Mai ales cu acel Blu-ray drive amplasat fix ampulea.

De fapt, ca să fim sinceri, arată mai degrabă ca un fel de server futurist, o unitate de PC ceva mai interesantă. Sau, cum au spus străinezii, dar nu m-aș aventura într-acolo: ca un router de wi-fi (what kind of routers do you have there, man?!).

Controllerul, în schimb, mi se pare un pas în față. Arată chiar super bine și pare inspirat din cel de Xbox, de care trebuie să recunoaștem e mult mai intuitiv.

În plus, l-au schimbat cu totul, de la Dualschock la Dualsense. Detalii aici.

Avem două variante de PS 5: Digital Edition și PS5 normal. Diferența se pare, momentan, că ar fi la nivel de inserție blu-ray. Adică unul are blu-ray drive, altul nu.

Ceea ce înseamnă că Digital Edition probabil va fi mai ieftin, dar vei putea lua exclusiv digital jocurile.

Ceea ce mi-a atras de fapt atenția este.. întreg bundle-ul. Deci întreg bundle-ul de la PS demonstrează că s-au pregătit temeinic să ofere fiecărui gamer experiența completă și mai mult de atât. Vrei să faci streaming? Avem și asta pentru tine.

Priviți aici.

PlayStation 5 bundle

Pe lângă console și controllere, avem un headset special de gaming, cu bluetooth, telecomandă pentru un control mai lejer, wi-fi charger, dar și o cameră HD pentru streamers.

Vis. Cât de bune sunt (camera și căștile), nu cunosc, dar bănuiesc că fiind Sony în spate, s-a depus nițel efort dacă tot s-a creat acest bundle. Acum, fiecare gamer cu preferințele lui.

La nivel de specificații, avem așa:

  • CPU: AMD Zen 2-based CPU with 8 cores at 3.5GHz (variable frequency)
  • GPU: 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variable frequency)
  • Arhitectură GPU: Custom RDNA 2
  • Memorie: 16GB GDDR6 / 256-bit
  • Bandă de memorie: 448GB/s
  • Spațiu de stocare: Custom 825GB SSD
  • IO throughput: 5.5GB/s (raw), typical 8-9GB/s (compressed)
  • Slot de memorie extra: NVMe SSD slot
  • Spațiu de stocare extern: USB HDD support (PS4 games only)
  • Optical drive: 4K UHD Blu-ray drive

Dacă ar trebui să înțelegi ceva de mai sus e doar faptul că e avion. Atât. Duce și va duce încă mult timp de anul ăsta încolo.

SSD-ul ăla, indiferent că are spațiu mai puțin față de rivalul Xbox, face toată diferența. Se încarcă totul mai repede, proces de scriere muuult mai rapid, tranziții de încărcare în jocuri mult mai smooth. E ce trebuie.

La nivel de jocuri nu pot să spun că am rămas extrem de impresionat.

Mi-a atras atenția sequelul la Horizon Zero Dawn, deși eu nici pe primul nu am fost în stare să-l termin că nu am avut răbdare la acel moment. Veneam după The Last of Us și eram în căutarea unui joc asemănător de bun.

Acum, nu mă înțelegeți greșit, Horizon Zero Dawn e bun, numai că e prea slow burner pentru gustul meu. Trebuie să-i acord atenție și răbdare.

GTA V e GTA și cu asta am zis totul. Impresionantă grafica, this I can tell. Resident Evil 8 e meh, dar Stray mi s-a părut foarte interesant. Mai ales că e cu pisici, iar eu iubesc pisicile.

Vă las mai jos întreg streamul de două ore cu revealul oficial.

Per total, da, Sony a făcut o treabă bună, dar nici nu m-au dat pe spate. Mai degrabă faptul că le oferă o libertate developerilor pentru următoarele jocuri e ceea ce va face de fapt diferența.

Plus, Unreal Engine 5, care va rupe absolut tot în materie de realism al graficii. Când jocurile cu Unreal 5 vor apărea pe PS5, să vedeți atunci filme interactive, nu jocuri.

Sunt curios să-l încerc? Absolut. O să-mi iau la un moment dat? Da.

Ce opinie aveți? Va reuși PlayStation 5 să se impună în fața noului Xbox? Vă grăbiți să-l luați de când apare?

Leave a Reply

Your email address will not be published.