Internetul a devenit foarte obositor

Internetul a devenit foarte obositor

Și cumva mă așteptam la asta. Încă de când se anunțase starea de urgență și era clar pentru toată lumea unde urmează să se mute toată țara.

A devenit obositor prin natura conținutului său. Senzațional, breaking, de ultimă oră, disecate pe urmă în articole de opinie pe toate site-uri de știri.

A devenit obositor prin natura discuțiilor și non-subiectelor viralizate în prostie fiindcă…

S-a împărțit în tabere și, dacă la început speram la niște chestiuni, acum nu mai sper la nimic.

Mi s-a demonstrat că România e o țară defectă, locuită de mulți oameni lipsiți de educație și plini de rea-voință.

Și nu, nu e prima oară când mi se demonstrează asta și nu e prima oară când sunt profund dezamăgit de marea bucată de locuitori ai țării ăsteia.

Ceea ce se întâmplă pe rețelele de social media în prezent e doar o demonstrație din ce zicea și Mândruță la Virtual Summit.

O gloată de oameni cu un IQ nu foarte ridicat s-a revărsat și s-a combinat cu marea de oameni care trebăluia prin zonele astea.

S-au infiltrat în grupuri de interes, iar odată ce au început să emită opiniile pe care le văd la România TV sau Antena 3, au început să aibă un ecou mai mare decât autoritățile competente.

Practic, ei vorbesc pe românește (pe limba tuturor) și asta-i face autentici. Culmea, mai autentici decât un profesor care atrage atenția asupra problemelor din educație.

Și asta mi se pare o eroare. Nu, nu sunt mai autentici. Sunt cel mult la fel de autentici, dar cam atât. Numai că micile detalii fac diferența. Și vă explic.

Oamenii ăștia au personalitățile lor, vorbele lor, numai că au o putere mai mare de convingere când:

  • îi vezi cum sunt îmbrăcați (hai, că au poze la profil)
  • îi vezi cum se exprimă (dacă nu meme-uri, măcar un share că uite săracul cum trăiește și are dreptate)
  • vorbește ca și cum ar fi ultimele lor cuvinte (o chemare la arme nemaipomenită)

Numai astea trei puncte lovesc direct in inimioara tuturor celorlalți asemănători și credeți-mă, sunt mai mulți oameni care stau în 30-40mp decât oameni la costum, îngrijiți care mai fac și un bine pentru țara asta.

Normal că ăștia ajung să aibă un ecou uriaș. La mine în bulă încă nu m-am lovit de astfel de personalități, dar mă mai aventurez dincolo de graniță, ca să zic așa și găsesc tot felul de specimene.

Specimenele astea au înlocuit credibilitatea experților, știrile ca sursa numărul 1 de informare, ba chiar până și vorbele președintelui.

Iar aici e un mix de incompetență a statului, cu trolli ai internetului care răspândesc mesajele cheie în locuri bine puse, cu specimenele din urmă.

E un mix care reușește. Unul care a polarizat internetul complet. L-a făcut să nu mai fie digerabil. Cel puțin nu pe Facebook, iar de curând nici pe Twitter.

Instagramul a rămas în continuare, cel puțin pe România, un rai al conținutului care te satisface vizual, fără nici o treabă cu ce ar putea însemna un mesaj, ce ar putea fi un conținut meaningful.

Sunt fotografii ușoare care să placă ochișorului și aia e.

Și poate că e bine așa. Poate că e bine că politicul nu a ajuns încă și acolo.

Iar dacă vă gândiți mai bine la acest mix, vă dați seama cine depune munca aia mizerabilă, aia hardcore. Nu specimenele astea sunt cele care răsucesc subiectele invers, care emit de la bun început fake news și panică. Nope. Nu pe ei trebuie să ne supărăm.

Altfel, acele specimene discută niște non-subiecte. Ele nu există. Microcipare prin termometre? Hai, mă, pe bune?! Ăsta e subiect real de discuție? Poate doar dacă ești la o convenție S.F., altfel nu văd cum.

Iar zgomotul de fond a devenit enervant peste tot.

Dincolo de Românica avem tot felul de vești deloc îmbucurătoare. Serios, nici peste graniță dacă te uiți nu ai cum să vezi ceva îmbucurător.

Kanye West a anunțat că vrea să devină președintele Statelor Unite în 2020, prin urmare va candida. Idiocracy at its best!

Black Lives Matter, care de fapt s-a dus într-un extremism rasist contra albilor în 0,5 milisecunde tot datorită unor cretini care polarizează și risipește adevărata cauză.

Pandemia de coronavirus care nu se potolește fiindcă sunt state care au idioți în loc de oameni la conducere, prin urmare mor oameni pe capete și astăzi, în a cincea lună de când se știe oficial de acest virus.

Branduri care boicotează Facebook și pe Facebook îi doare în funduleț, deși luna asta sunt oameni care nu vor avea de muncă, pentru că unele branduri s-au gândit să renunțe complet la comunicare în iulie.

Practic, internetul, în zonele sale de dialog, a devenit o luptă continuă. E ca și cum te duci la geam și privești lumea cum arde. Asemenea a ajuns să fie o sesiune pe o rețea socială.

De altfel, aud tot mai mulți oameni în jurul meu care se îndreaptă exclusiv spre domeniile de interes, evitând cu grație platformele sociale.

Am colegi de muncă care au ajuns să folosească rețelele sociale atât cât au nevoie de research sau cât să lucreze un task (dacă e necesar). În rest, nimic. Nada. No more. La fel cunoștințe sau prieteni.

Și mă întreb dacă nu cumva ăsta e un trend ce va să vină? Unde oameni d-ăștia care mai și gândesc înainte să spună ceva se tot îndepărtează de rețelele astea sociale devastate de zgomot de fond și își văd de vieți în alte părți?

Tot ce vreau să spun, în final, e că m-am decis într-o bună măsură să renunț la a mai petrece timp pe Facebook, cel puțin în afara programului de muncă unde atunci sunt obligat să lucrez cu platforma…

Leave a Reply

Your email address will not be published.