Între vlogging, audioblogging şi blogging

By | Spuneri

Ca blogger cu experienţă, ţin să spun că niciodată nu sunt mulţumit de ceea ce fac. Întotdeauna vreau mai mult, întotdeauna vreau să încerc ceva nou, întotdeauna îmi pun speranţele că voi reuşi. Ei bine, în urmă cu aproximativ doi-trei ani de zile, am reuşit să mă apuc de o mică serie de video blog. Pe atunci, reacţiile erau mai puternice decât la articolele scrise de pe blog. Probabil fiindcă lumea vedea cu cine stă de vorbă, cine le vorbeşte, cine e în spatele monitorului.

Menţionez că m-am expus destul de mult în perioada aceea, având în vedere securitatea internetului de pe atunci, vârsta mea şi calitatea blogului precum aş mai adăuga eu şi experienţa. Am fost plăcut surprins să văd multe reacţii pozitive, multe susţineri şi multe vizualizări la nişte filmuleţe în care eu vorbeam nu mai mult de 10 minute. Am făcut în jur de trei filmuleţe de genul, după care m-am oprit din pricina unor probleme de ordin personal de pe atunci.

Cu trecerea anilor, am descoperit şi platforma tip podcast. Audio. Astfel că nu am ezitat şi m-am băgat să ofer internetului câteva emisiuni cu diferite teme şi bineînţeles muzică. Ţin să spun că la audio nu prea s-a strâns aşa multă lume şi reacţii precum la video blogging. Aici lumea a fost mai tăcută, chiar dacă unele emisiuni erau chiar live. Cu acei 50-60 de ascultători, reuşeam însă să creez o atmosferă plăcută şi o discuţie interactivă prin intermediul Skype + Y! Messenger. Din păcate, numărul de ascultători şi timpul nu m-au mai lăsat să realizez astfel de emisiuni.

Aşadar, ca o concluzie, partea aceasta de podcast este încă valabilă şi nedescoperită. Nu mulţi bloggeri fac podcast-uri în România, aşa că rămâne o nişă de dezvoltat. Cât despre video blogging, deja sunt mult prea mulţi, concurenţa este mare şi pentru a atrage atenţia video a spectatorilor tăi, necesită o temă bună, o pregătire bună, cât şi un video foarte bine realizat, montat la o calitate HD.  Bloggingul rămâne bătrânul job, cel mai bun, cu o continuitate şi fără prea multe complicaţii. Nu cred că mai are rost să mai vorbesc acum despre concurenţă în blogging, cât de dezvoltat este şi aşa mai departe, căci cred că v-aţi dat cu toţii seama deja.

Acum, vă întreb: voi ce aţi face? blogging, vlogging sau audioblogging? şi de asemenea, care nişă vi se pare mai atractivă şi are un lipici la public mai mare?

0 Responses to " Între vlogging, audioblogging şi blogging "

 1. Alex N. says:

  Tot blogging-ul ramane de baza. Insa imi place sa mai vad si cate un filmulet bine realizat.

 2. Pato Basil says:

  vloggingul cred ca o sa prinda bine dar nu-mi pasa eu raman la clasic

 3. Alexander says:

  nu am vazut inca la noi un videoblog amuzant. Singurul la care m-as uita fara dubii ar fi cel al lui Badea. In rest am mai vazut incercari dar persoanele respective nu au pic de talent la asa ceva, desi in scris sunt buni.
  In plus e mai plictisitor sa urmaresti un intreg clip decat sa selectezi dintr-un text.

  • Adi says:

   Dar ce zici de Doza de Has? sau de Gaben? bine ca Doza de Has nu are si blog ca sa faca videoblogging, dar realizeaza niste videoclipuri in stilul americanilor.

 4. Alexander says:

  Gaben nu-mi place. Doza de Has am ascultat parca mai demult. Nici nu imi mai aminteam de ea daca nu-mi spuneai tu.

  • Adi says:

   Eu zic ca si Gaben si Doza de Has sunt bune de urmarit. Gaben nu-mi place fiindca are un stil de a filma urat. Adica, sa stai sa urmaresti in om in masina cum vorbeste mi se pare ciudat, dar in definitie, cam asta-i esenta videobloggingului facut de Gaben, cred. Doza de Has are foarte multe lucruri luate din cele de afara, iar asta-i bun.

 5. Costinel says:

  Am de gand sa fac si video blogging pe langa blogging.

  • Adi says:

   Frumos, sa ne anunti cand incepi, sunt curios sa vad ce structura vei folosi in video-urile tale. 🙂

 6. Refu says:

  Eu cred ca la ora actuala blogging-ul inca este la putere, dar clasamentul se poate schimba usor catre vlogging si poate in viitor pentru unii le-ar fi mai usor sa downloadeze un articol de audioblogging, pe tableta sau pe smartphone-ul lui si sa asculte cand are timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.