#lecturirecomandate de Okiani

By | Carti

Cred că deja am făcut un festival de articole pe blogul meu cu ocazia săptămânii acesteia în care sărbătorim cartea și drepturile de autor. După ce v-am recomandat evenimente la care să vă desfășurați conform subiectului, după ce am pus-o de-un concurs, iată că a venit momentul să deschid o nouă rubrică pe blog: #lecturirecomandate.

ElizaTreaba face că nu eu sunt vinovatul pentru lecturile care urmează a fi date mai departe, ci vor fi diferite persoane care citesc excesiv și care prin acest citit excesiv pe mine mă impresionează și mă face să aflu care-s acele cărți ce au oferit the golden ticket către o experiență inedită.

Pe Iulia Mărușcă și Eliza Condrea am avut plăcerea să le cunosc prin colaborarea cu Okian.Ro. Amândouă scriu pe blogul Okian. Când le-am rugat să-miiulia-marusca ofere un top 5 al ultimilor 3 ani, s-au conformat imediat. Cărțile is toate în limba engleză, ceea ce mie îmi place. Trendul este să citim cât mai mult în limbă străină, în parte pentru a stăpâni și alte limbi și în parte pentru că unele traduceri sunt mai bune decât cele în limba noastră sau fiindcă e limba în care au fost scrise.

Fără a mai sta la taclale, hai să vedem care-s cărțile okianilor și care îți fac ție cu ochiul și care mie. 🙂

2015 (primul trimestru)

The First Bad Man, de Miranda July

Cheryl Glickman crede că există iubiri care transcend trecerea timpului și că sufletul poate migra de la un bebeluș la altul. Lucrează pentru o organizație caritabilă care ajută femeile să se apere împotriva unui posibil atac și trăiește singură. Dar lumea excentrică și perfect organizată de Cheryl e pe cale să explodeze după ce Clee, fiica de douăzeci de ani a șefilor ei, se mută temporar în același apartament. Blondă, frumoasă și cam răutăcioasă, Clee este, până la urmă, cea care reușește s-o extragă pe Cheryl din cochilie și să o așeze pe o traiectorie către viața reală și o dragoste care va dura pentru totdeauna.

The Buried Giant, de Kazuo Ishiguro

Ultima apariție de la Ishiguro în zece ani, The Buried Giant este o poveste fantastică unde elementul supranatural e un pretext pentru teme contemporane: iubire, dragoste, conflict, puterea bântuitoare a amintirilor. Acțiunea se petrece în ceea ce a mai rămas din Britania după retragerea romanilor. Pe acest fundal de ruină și speranță, Axl și Beatrice, soț și soție, pleacă în căutarea fiului de mult dispărut. Este o călătorie plină de pericole, dintre care unele ciudate și de pe altă lume; dar mai ales este o călătorie în care cei doi vor redescoperi colțurile cele mai întunecate ale iubirii pe care și-o poartă unul altuia.

All the Bright Places, de Jennifer Niven

Theodore Finch este fascinat de moarte. Se gândește într-una la noi și noi moduri în care s-ar putea sinucide. Dar mereu intervine câte un motiv care să-l țină printre cei vii. Violet Markey trăiește pentru viitor: numără zilele până la absolvirea liceului, ca să poată evada în lumea largă și să fugă cât mai departe de amintirea dureroasă a morții surorii sale. Când cei doi se întâlnesc în sfârșit (și se îndragostesc), nu e foarte clar cine va salva pe cine.

God Help the Child, de Toni Morrison

Romanul lui Toni Morrison este un fel de „Marile Speranțe” ca structură. Totul capătă formă la final, după ce ești trecut prin toate stările și prin toată experiența unui fete care dorește cu ardoare să fie iubită de mama ei și cum acest lucru îi conturează viața pe urmă. Este un roman musai de citit pentru felul în care este scrisă și cum este descrisă acțiunea. Personajele sunt unele de esență, construcția lor fiind unul dintre atuurile romanului.

The Miniaturist, de Jessie Burton

Nella părăsește casa părintească dintr-o zonă rurală a Olandei ca să înceapă o nouă viață ca soție a lui Johannes Brandt, unul dintre cei mai bogați negustori din Amsterdam. Orașul este însă sub tutela protestanților puritani, iar familia Brandt ascunde cele mai păcătoase secrete. Întâmpinată cu răceală și aparentă indiferență, Nella trebuie să se adapteze la noua existență, să-și găsească un rost în această familie ermetică și să afle puterea prin care să-i salveze de ei înșiși. Pe parcurs are parte de ajutor din partea unui personaj misterios și ambivalent: un artist miniaturist care pare să cunoască și cele mai ascunse amănunte din viața familie Brandt. Fără să dezvăluie însă nimic despre sine.

2014

The Goldfinch, de Donna Tartt (Pulitzer 2014)

Theo, în vârstă de 11 ani, împreună cu mama lui se află în locul nepotrivit la ora nepotrivită. Urmează o tragedie. Un bătrân misterios, într-un moment apocaliptic, îl îndeamnă să salveze o pictură mică, plină de magnetism şi dureroasă frumuseţe. Theo încearcă şă-şi construiască o viaţă din bucăţi împrăştiate.

În ciuda premiselor întunecate, romanul lui Tartt este viu: împreună cu Theo, cititorul parcurge o călătorie uneori delirantă şi sfâşietoare, alteori absurdă sau periculoasă. De la viaţa elegantă şi izolată din Fifth Avenue la o existenţă psihedelică în deşert alături de un tată absent şi un prieten excentric. De la liniştea unui magazin de antichităţi la lumea interlopă a traficanţilor de artă. Theo trece prin toate ţinându-se tot mai strâns de trei piloni: amintirea dureroasă a mamei sale, iubirea pentru Pippa şi micul tablou fatidic.

The Narrow Road to the Deep North, de Richard Flanagan (Man Booker Prize 2014)

Mi-am permis aici să pun o parte din recenzia realizată de Ron Charles pentru The Washington Post: Beware Richard Flanagan’s new novel, “The Narrow Road to the Deep North.” His story about a group of Australian POWs during World War II will cast a shadow over your summer and draw you away from friends and family into dark contemplation the way only the most extraordinary books can. Nothing since Cormac McCarthy’s “The Road” has shaken me like this — all the more so because it’s based on recorded history, rather than apocalyptic speculation.

All the Light We Cannot See, de Anthony Doerr (Pulitzer 2015)

Cartea asta-i despre viață, or mai degrabă despre sfâșietoarea viață. Trecem prin două suflete, cea a unui orfan din Germania dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial (Werner Pfennig) și o fată nevăzătoare care trăiește cu tatăl ei în Paris (Marie-Laure Leblanc). Unul este atras de știință nebunește, în timp ce Marie iubește cărțile. Tatăl fetei i-a făcut o miniatură a cartierului unde locuiește pentru a se descurca, pe când băiatul dorește să avanseze în ceea ce îndrăgește mai tare. Cu o perioadă atât de încărcată de violență a istoriei noastre, vor reuși cei doi să-și împlinească visele? O carte care a și câștigat, de altfel, GoodReads Readers Choice Awards în 2014.

The Invention of Wings, de Sue Monk Kid

Povestea are loc în America sudistă, la început de secol XIX. Sarah este fiica unor comercianți bogați. La aniversarea celor 11 ani o primește în dar pe Hattie, fiica în vârstă de 10 ani a unei sclave care lucrează pentru familia lui Sarah. Hattie urmează să devină camerista personală a lui Sarah. Pentru următorii 30 de ani, Hattie și Sarah navighează împreună o lume plină de extreme: frumusețe și cruzime, eliberare și oprimare, armonie și urât. În încercarea de a-și construi un destin aparte, cele două sunt unite prin afecțiune și despărțite de vină și dorința de auto-afirmare. Dar în ciuda suferințelor și a atâtor obstacole, Sarah și Hattie își construiesc un drum propriu, curajos și inspirațional.

Elizabeth is Missing, de Emma Healey

Un mister care de 70 de ani a rămas fără soluție și o eroină de aproape 90 de ani, puțin senilă, care încearcă să-l rezolve. Însă vârsta şi condiţia mentală în deteriorare nu sunt piedici pentru Maud care trebuie să-şi găsească cea mai bună prietenă. Situaţia e cu atât mai complicată cu cât nu-şi aduce aminte nici când a văzut-o ultima dată, nici ce s-a întâmplat la momentul respectiv. Un lucru știe însă cu sigurață: ceva nu e în regulă.

2013

Gone Girl, de Gillian Flynn

Amy, soţia frumoasă a lui Nick, dispare. Poliţia îl suspectează pe Nick. Nick susţine că e nevinovat. Prietenii lui Amy susţin că lui Amy îi era frică de Nick. Nick nu pricepe cum aşa ceva e posibil. Căsătoriţi de cinci ani, cei doi aveau un mariaj sub presiune, plin de războaie psihologice, lovituri sub centură şi certuri frecvente. Iar Amy i-a împrumutat lui Nick 80.000 de dolari. Motive suficiente?

The Luminaries, de Eleanor Catton (Man Booker 2013)

Walter Moody a plecat să-şi caute norocul în Noua Zeelandă, unde goana febrilă după aur a acaparat mii de oameni. Ce nu ştie încă este că destinul lui nu stă în filonul de aur, ci în capacitatea şi clarviziunea care îl vor ajuta să dezlege crima şi situaţiile misterioase care macină comunitatea căutătorilor de aur dintr-un mic orăşel de la malul oceanului. Un roman despre lăcomie, inocenţă pierdută şi dragostea care salvează tot, The Luminaries te va purta prin lumi exotice, alături de personaje excentrice şi tot felul de situaţii neprevăzute.

The Lowland, de Jhumpa Lahiri

O altă carte care pică greu sufletului și care este o adevărată provocare. Caractere foarte verosimile cu care ajungi să simpatizezi foarte repede și cu greu te mai poți desprinde de ele. Jhumpa Lahiri are acest talent încă din scurtele ei povestiri de a oferi o imagine foarte profundă în doar câteva pagini. Cartea ei nu mai este o povestire scurtă, așa că avem parte de imagini profunde și doar puține momente de respiro.

Life after Life, de Kate Atkinson

Ursula se naşte, trăieşte (un moment sau o viaţă), moare şi apoi se naşte iar, din nou şi din nou. De fiecare dată are șansa de a evita o tragedie, personală sau de familie. De fiecare dată își aduce aminte un pic mai mult despre viața anterioară. Există însă o constantă grotescă și amenințătoare: războiul. Iar moartea pe care războiul o aduce nu poate fi niciodată evitată, oricâte încercări ai avea. Iar încercările repetate devin tot mai obositoare. Cum va naviga Ursula aceste existențe paralele astfel încât să trăiască răul cel mai mic? Un roman ciudat, plin de umor negru, și totodată extrem de captivant: o poveste complexă despre alegeri, speranță, eșec, tragedie și salvare.

The Cuckoo’s Calling, de J.K. Rowling sub pseudonim (Robert Galbraith)

Un detectivul particular uşor stângaci şi asistenta sa isteaţă ne aduc aminte de filmele noir în care tensiunea creşte încet, aproape flegmatic, până când misterul este, în fine, rezolvat. O scriitură lirică ce te poartă pe străduţele Londrei, prin cluburi de lux şi suburbii sordide, în cautarea celui care a ucis-o pe superba Lula Landry. Cormoran Strike promite să devină un personaj clasic al literaturii de gen.

Vocea mea acum. Personal m-a atras Gone Girl, The Luminaries și All The Light We Cannot See. Ție? 😀

——————————–

#lecturirecomandate este un proiect AdiSpune.Ro unde un cititor înrăit vine și ne spune cărțile favorite, numai bune de dat mai departe. Dacă vrei să participi, trimite-mi un mail la adispune @ gmail.com 🙂

0 Responses to " #lecturirecomandate de Okiani "

  1. roberts says:

    foarte atre acest articol. ma voi inspira din cartile prezentate aici:)

  2. Andra says:

    Eu aștept să citesc Goldfinch. Am auzit că-i foarte faină

Leave a Reply

Your email address will not be published.