Lui Lovecraft i-ar fi crăpat inima. Lovecraft Country

Lui Lovecraft i-ar fi crăpat inima. Lovecraft Country

Când HBO a anunțat Lovecraft Country și a investit în Facebook și YouTube ads, așa cum de regulă fac când se lansează ceva bun la ei, am ignorat cu prisosință orice legătură cu serialul ăsta.

Pentru asta sunt câteva motive la mijloc de care nu mă tem să recunosc:

  • nu sunt un mare fan al lui Lovecraft
  • nu am citit povestirile lui în afară de câteva mituri și astea în alte cărți dedicate miturilor din universul lovecraftian

Mă rog, astea nu ar fi neapărat niște puncte care să suspende o relație. Cel puțin nu cu o creație artistică.

Așa că am lăsat să treacă vreo trei săptămâni de la lansarea serialului Lovecraft Country, că despre el vorbim, până să plonjez în platforma HBO Go să-l urmăresc.

Și uite așa, de la final de august și până luni seara, săptămână de săptămână, am urmărit fiecare din cele 10 episoade Lovecraft Country.

L-am lăudat pe interneți, recunosc. Am zis că-i marfă și pe alocuri chiar este.

Fiecare episod se comportă ca un capitol al unei cărți, dar în același timp fiecare episod e și dedicat câte unui mit lovecraftian remixat.

Misha Green este creatorul acestui serial, inspirat din cartea Lovecraft Country de Matt Ruff, dar desigur nu fără un spin, căci până la urmă e o adaptare care își permite să iasă din tiparele romanului.

Misha Green e la debut, oarecum. Ea a mai creat și Underground, un serial care n-a avut viață lungă: doar două sezoane, dar la fel de bine primit de către critici ca cel de care vorbim acum.

Mai remarcăm prin cast, atât la nivel de scenariști cât și actori un Jordan Peele, foarte cunoscut pentru pastilele de la SNL, un comediant foarte bun și un actor foarte bun.

Iar despre actori, Misha Green pare să fi dezvoltat o apetență pentru Jurnee Smollet-Bell, care a jucat și în primul ei serial.

lovecraft country hbo

De altfel, actorii principali nu dezamăgesc. Surpriza aici mi se pare Abbey Lee, care o joacă pe Christina în serial și de care nu știam până la acest moment. Foarte expresivă și în caracter de-a lungul sezonului. Constantă.

H. P. Lovecraft, un scriitor foarte apreciat în America (dar nu numai) și care și-a făcut un loc important în pop culture, fiind parte din o groază de filme, adaptări, cărți, seriale, animații etc a fost un redutabil rasist.

El își alimenta inspirația din rasismul extraordinar ce zăcea în el. De aici și ce scrie în titlu: i-ar fi crăpat efectiv inima să vadă că niște oameni de culoare se înfruntă cu forțele lui malefice și mai mult, se sacrifică, se iubesc și le combat.

E o adaptare foarte curajoasă, dar per total destul de limitată. Limitată în sensul în care nu se autodepășește, ba chiar fluctuează foarte mult de la un episod la altul.

Țin minte că episodul 3 a fost favoritul meu (cel mai slab al sezonului conform criticilor), iar primul și al doilea au stabilit un setting destul de bun.

La fel, episoadele 6 și 7 mi-au plăcut mult și am putut să văd acolo substanță și o conturare de personaj așa cum ar trebui. Mult efort, foarte bine lucrate.

Însă printre aceste vârfuri au fost și episoade extrem de plictisitoare sau prea încărcate ca să mențină atenția activă. Am stat destul de mult pe telefon la unele dintre ele. Deși nu asta mi-aș fi dorit.

Per total, Lovecraft Country e o adaptare curajoasă a cărții lui Matt Ruff și o privire interesantă asupra universului horror lovecraftian.

Se poate urmări în lipsă de altceva, dar la ce seriale sunt pe vine, e cam greu să-i găsești loc neapărat. Pe vară, atunci când a apărut el și nu prea aveai ce să vezi, era lesne de înțeles alegerea.

Și să nu uităm cât de repede a fost îngropat de Raised by Wolves, la același producător și streamer. Spune și asta ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.