„Marile Speranțe” de Charles Dickens

Bildungsroman. Document de ilustrare al unei epoci. Un adevărat serial cu episoade care te lasă la fiecare final dorind mai mult. Acesta ar fi în câteva cuvinte romanul „Marile Speranțe” de Charles Dickens.

Nu stăm să discutăm despre când și-a făcut romanul apariția pe piață pentru că asta se pălăvrăgește la orele de literatură universală. Partea interesantă a acestuia este că, inițial, a apărut ca și un serial, cu capitole săptămânale într-una din revistele timpului de atunci, iar asta a durat timp de CINCI LUNI.

Prin urmare Charles Dickens a reușit să țină în priză, cu un roman foileton, un public destul de pretențios la acea vreme, timp de CINCI luni, săptămânal publicând câte un capitol. Deși de-a lungul lecturii am întâlnit pasaje de descriere care mă plictiseau de-a dreptul, Dickens a știut să folosească tehnica învăluirii la perfecție.

Când spun tehnica învăluirii, mă refer la faptul că a dat ceva de insignifiant de mâncare cititorului pe la începutul cărții, ca abia LA FINAL, acea mâncare să prindă gust și înțeles. A fost de-a dreptul spectaculos sentimentul în care, cu fiecare rând citit, eram trimis să fac legătura cu ceea ce nu înțelesesem la începutul cărții.

Practic această carte este concepută în așa fel încât să te pui treaz s-o citești, după care, cu informațiile rămase de la început, să adormi pe parcurs și să fii lovit în cap cu o măciucă spre final când totul capătă sens.

Așa cum îi este și numele, „Marile Speranțe” ilustrează dorințele de a deveni un gentleman ale lui Pip, un orfan, crescut de sora sa Mrs. Joe Gargery și soțul acesteia care-l cheamă, culmea, tot Joe Gargery, dar diferența este la accent.

Ca motive întâlnim lupta dintre bine și rău, iluziile, dorințele deșarte, criminalul și închisoarea (evadații) și furtul. Sunt doar câteva.

De asemenea avem parte și de mister în el, mai ales prin descrierea gotică a casei domnișoarei Havisham precum și a ei însăși. Plus aparițiile ciudate pe care le trăiește Pip.

Deși nu mă dau în vânt după literatura victoriană, anul acesta prin lectura lui „Jane Eyre”, „Portretul lui Dorian Grey” și acum „Marile Speranțe”, am înțeles că perioada de înflorire în literatura engleză e asta. Aici se află punctul de cotitură și prin urmare, lectura acestor cărți oferă de cele mai multe ori nu doar o lume creată doar ca să existe un context, ci chiar Anglia de la acea vreme, cu conflictele sociale și economice ale vremii.

Vă recomand să citiți „Marile Speranțe” fiindcă este o lecție pentru fiecare dintre noi, este mai pe urmă și puțină antropologie cu istorie și tehnica, tehnica pe care Dickens o folosește atât de bine e o frumusețe.

Mai jos vă las un buton de unde puteți achiziționa cartea la un preț decent în limba engleză. De ce în engleză? Pentru că așa a fost scrisă, iar mai bine de atât n-o s-o găsiți nicăieri.

[button target=”” text=”Cumpără „Marile Speranțe” de Charles Dickens” url=”http://goo.gl/5FaOmj”]

Leave a Reply

Your email address will not be published.