Micii Prinți din Bistrița

By | Gânduri

Cu toate că știam unde urma să mă îndrept, încercam să-mi pregătesc sufletul cât mai bine pe drumul către destinație. Priveam oamenii ocupați care alergau dintr-o direcție în alta, cerul încărcat cu nori și clădirile vechi pe un pavaj nou. Curtea Micului Print

Curând aveam să ajungem. Pentru mine nu-i prima dată când vizitez un centru de resurse și referință în autism. Am mai ajuns prin Argeș la astfel de centre, ba și la cele pentru copii cu dizabilități sau orfani. Toate m-au dărâmat și reclădit pentru a fi mai puternic.

Toate mi-au dat un impuls de optimism incredibil.

Și aici vorbim despre niște „prinți”. Despre niște copii frumoși. Despre niște oameni frumoși. Despre niște luptători.

„Am integrat 30 de copii în școli și grădinițe de masă.”

eșire

Pășesc în interiorul Spitalului Județean Bistrița. Mă întorc puțin ca să văd trecutul. Pe-o ușă bătrână scrie: „Eșire”. Pe lângă noi trece o mamă și-un copil, iar portarul ne privește nedumerit. Prea multe aparate foto, prea mulți oameni cu ele.

Portarul

Portarul

Undeva, în spatele spitalului, spre fundul curții se află Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț” din Bistrița. Destinația noastră.

omul

Până să ajungem acolo, după câțiva pași pe jos, un om și-a terminat munca și, pe bicicletă, se îndreaptă spre casă.

În anul 2008 a luat ființă acest loc. De atunci este un punct de sprijin pentru multe suflete care nu vor altceva de la acest sistem decât să-i accepte, să-i primească așa cum sunt, chiar dacă, poate mulți nu știu, au șanșe mai mari ca majoriatea să fie niște genii. Pur și simplu.

Sunt înscriși 60 de copii la Micul Prinț. 60 de prinți dintre care unii fac 4-5 ore de terapie zilnic, iar pe lângă asta au parte și de însoțitor la grădinițele cu care centrul se află în parteneriat. Unii copii vin tocmai din afara orașului și nu au bani nici pentru plata transportului. Din această cauză vizitele lor atât de necesare sunt rare.

Asociația Autism Europa Bistrița (ce a fost înființată în 2007) sprijină jumătate din costul terapiei, iar pe lângă asta, cazurile sociale beneficiază de gratuitate. Ana Dragu

Am pășit în interiorul centrului. Un loc îngrijit, frumos, cald, care inspiră încredere. Imediat suntem luați în primire de Ana Dragu (foto dreapta), cea care a pus bazele asociației și a centrului.

Scopul nostru este să integrăm cât mai mulți copii în învățământul de masă. Pentru asta au nevoie de foarte multă terapie, care, oricum ai întoarce-o, nu are cum să fie ieftină din cauză că e multă. Adică avem copii care au servicii de 8 ore pe zi. Noi nu reușim să subvenționăm cât am vrea și e și o terapie de durată. Aici e problema.” 

Un ușor tremur îi se simte în voce, dar e confidentă. Știe ce zice, știe ce trebuie să facă și ce vrea mai departe. Am înțeles că la anul, nu știu dacă e ok sau nu să vă spun, are o carte ce va vedea lumina zilei. O să mă interez s-o cumpăr la momentul oportun. Tot ea continuă:

Am integrat 30 de copii în școli și grădinițe de masă, unii mai grav, alții mai puțin grav. Practic noi am egalat numărul de copii cu autism aflați în cele 5 școli speciale din județul Bistrița Năsăud – ele au împreună 25 de copii cu TSA (tulburări din spectrul autist). Eu sunt foarte fericită din cauza asta, facem cât 5 școli speciale, dotate și cu salarii plătite de stat. Cred că fiecare terapeut de la centru e mândru de asta. E un efort comun, al nostru, al părinților.”

Luăm o pauză. Respirăm puțin. Voi știți ce este autismul? Hai să aflăm împreună.

În 1943 doctorul Leo Kanner la Johns Hopkins Hospital a descris pentru prima dată 11 copii care s-au prezentat la clinica sa cu o combinaţie de grave deficite de vorbire, anomalii în interacţiunea socială şi o înclinaţie spre comportamente stereotipe, repetitive. (…)

Toate sunt caracterizate de afectarea capacităţii de comunicare şi a interacţiunilor sociale, precum şi de comportamente repetitive şi stereotipe. (…) Ele pot apărea din cea mai mică copilarie până la vârsta de cinci ani, şi nu se remit niciodată. Prin intervenţie specializată pot fi însă ameliorate semnificativ. (…)

Uneori, autiştii sunt clasificaţi în „low-functioning” („triada Wing”, cu retard mintal mediu/sever) şi „high-functioning” – aceştia din urmă neavând asociat şi retard mintal. (…)”  Centrul de Referință în Autism „Micul Prinț”

Revenim. Râsete se aud din fundul holului. Un avion stă atârnat de tavan. Este un semn al zborului spre bine.

Povestea lui Dudu

Fără să facă vreo pauză, Ana ne transmite cu multă emoție povestea lui Dudu: „Băiatul meu a făcut 5 ani 8-10 ore de terapie pe zi.

Ana a fost cea care a creat această poveste de la prima literă. După ce Dudu a fost diagnosticat cu TSA, asociația și centrul au prins viață. Jurnalismul, profesia ei, a cedat locul uneia noi, cea de terapeut în ABA (Analiză Comportamentală Aplicată), singura terapie validată științific ca având rezultate în recuperarea copiilor cu TSA.

Ana povestește: „Eu am avut targeturi clare în terapia lui Dudu, deadline-uri și obiective bine conturate. Am lucrat cu el acasă enorm până am reușit să intrăm la școală. Dar am fost și norocoși, l-am prins devreme, înainte de 2 ani. Când îl duc la școală dimineața și știu că cel puțin jumătate dintre colegii lui vor avea grijă de el, sînt fericită că am reușit să am un copil care stă singur la școală și pe deasupra mai și cântă la pian și mai și compune. Dudu e tot autist, dar cel puțin poartă cu mare mândrie o insignă cu „Am autism și cred că TU ești ciudat”.”

Cine este Dudu astăzi?

După ani de tratament, Dudu este elev la liceul de muzică. Hipertalentat, înțeleg și înalt funcțional. Ce vă spuneam mai devreme despre genii?

Ei bine din ce-am observat, oamenii ce suferă de TSA au o mare șansă de a dezvolta o abilitate la perfecție. Matematică, muzică, știință, în general lucruri exacte, dar nu numai.

jucariiIntru într-o încăpere unde doi copii își dezvoltă abilitățile organizatorice prin jocuri alături de un terapeut. Sunt salutat cu mult entuziasm, iar eu salut la rându-mi. Ce suflete curate.

Revista „2 Elefanți”

Tot de la Centrul de Referință în Autism „Micul Prinț” din Bistrița apare și prima revistă din România dedicată autismului. Coordonatorii ei sunt Ana Dragu și Liviu Cotuțiu, iar desenele îi aparțin lui Paul Mureșan, voluntar Tășuleasca Social.

Este un ghid despre ce înseamnă autismul, cu povești, dar toate într-o aură frumoasă. Într-un altfel care nu este sub nicio formă sinonimul cuvântului ciudat. Revista „2 Elefanți”

Este o formă a ineditului. Am apucat să răsfoiesc cărticica și am citit acolo câteva povești superbe și personaje demne de admirat. De altfel, ca și oamenii care au pus bazele acestui întreg proiect.

Au și un website care se găsește aici.

Dar hai și tu în povestea aceasta

Cât timp m-am plimbat prin acel centru și am văzut acei copii, am înțeles instant că trebuie să ajut. Trebuie să scriu articolul acesta îndată ce strâng material.

Am înțeles că voi trebuie să-i cunoașteți, prin fotografiile făcute și prin aceste cuvinte. Am fotografiat și frumoșii copii, dar nu am dreptul să-i urc aici. Înțelegeți de ce.

Eu am devenit un personaj din această poveste. Am intrat în lumea lor, am văzut-o, am luat parte fizic și psihic și am tastat pentru ea. Acum vreau și tu să faci parte.

Micul Print Bistrita

Centrul poate sponsoriza doar în măsura în care este sponsorizat. Terapeuții de la centru lucrează în mare parte sub formă de voluntariat. Teoretic ei ar trebui să fie plătiți, dar dacă părinții nu pot plăti, iar centrul nu are sponsorizări, atunci nici ei nu sunt plătiți.

Tot Ana ne spune: „De un an ne chinuim să oferim fiecărui copil 3 ore de kinetoterapie gratuită pe săptămână, în plus față de alte servicii – cum e consilierea psihologică gratuită pentru părinții care sunt în depresie. Până acum am reușit să plătim kinetoterapeutul. Eu aș fi fericită să putem plăti trei salarii pentru doi psihologi + logoped, asta ar acoperi deja 24 de ore de servicii gratuite pe zi.

În 2013, Centrul a funcționat și a oferit servicii celor 60 de copii înscriși avînd venituri totale de 64.627,58 lei, sumă provenind din următoarele surse: sponsorizări, finanţări nerambursabile, donaţii, colectare 2% de la persoane fizice.

Cum poți ajuta? Făcând o donație. Unde? Aici. Este primordial să punem umărul la continuarea lucrurilor frumoase, iar noi românii suntem darnici din moși-strămoși. Haideți să ajutăm, acum, de ziua națională a României. 🙂

La mulți ani, România!

—————————————————

TFB9 este un eveniment powered by Lumia 930, organizat de Foto Union, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud,Țiriac Auto, Bere Silva și Kooperativa 2.0.

0 Responses to " Micii Prinți din Bistrița "

  1. […] conceptul de foto-reportaj și mi-aș dori ca în viitor să realizez mai multe articole de genul celui de ieri. Îmi plac poveștile, iar când ele sunt însoțite și de fotografii, totul începe să fie mai […]

  2. […] Întreg proiectul este unul de suflet marca Foto Union în parteneriat cu BitDefender și este gratis. De fapt, dacă pohtiți și aveți, puteți contribui prin donație, la lada frumoasă și verde ce-o veți vedea acolo cu câteva jucărioare, rechizite, haine sau ce mai aveți pentru frumoșii de la Micul Prinț din Bistrița. […]

  3. […] la Centrul de Resurse si Referinta in Autism „Micul Prinț“ din Bistrita. AdiSpune.ro a scris un articol lamuritor despre cele 60 de suflete, dar si despre cat de greu este in Romania sa oferi ingrijire de calitate, pentru ca statului nu ii […]

  4. […] la Centrul de Resurse si Referinta in Autism „Micul Prinț“ din Bistrita. AdiSpune.ro a scris un articol lamuritor despre cele 60 de suflete, dar si despre cat de greu este in Romania sa oferi ingrijire de calitate, pentru ca statului nu ii […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.