Muzica începe să piardă teren

Pentru că recent, adică ieri, s-a terminat Eurovision-ul, am vrut să fac neapărat acest articol, fiind pornit şi de influenţele muzicale de proastă calitate din ultima vreme. Prin titlu, vreau să mă refer la faptul că muzica reală, adică aia cu instrumente, începe să piardă tot mai mult teren în faţa muzicii electronice, muzicii calculatorului, muzicii cu butoane, pe scurt, doar cu câteva mişcări de mâini simple, restul fiind la comanda calculatorului şi bineînţeles, puţin a minţii creatorului.

Nu vreau să par arogant, ştiu cât de greu este să faci muzică, am experimentat şi eu aşa ceva. Am luat o zi de vară de anul trecut şi împreună cu câţiva prieteni, ne-am pus în faţa calculatorului cu un program şi ne-am decis să facem ceva. La final, produsul a fost plăcut, însă dezamăgirea a venit atunci când ne-am dat seama că ne-au trebuit decât câteva ore pentru a scoate o muzică ce, puţin promovată, probabil ajungea uşor pe radio-urile de underground.

Nu întrebaţi de melodie, mi-am schimbat calculatorul anul trecut, fără să mai fac şi back-up, aveam oricum numai porcării nefolositoare în el. Acum, din reacţiile de pe Twitter, observ o mare dezamăgire la persoanele ce s-au uitat la acest concurs muzical, acea dezamăgire fiind faptul că a câştigat Azerbaijan. Fără supărare domnilor, dar acea melodie a fost briliantă, de la instrumentală până la vocile celor doi, totul a sunat perfect, parcă mai perfect decât varianta de studio ce se găseşte pe YouTube.

Tot mai multe trupe şi am dat un exemplu şi pe Facebook, încep să renunţe la muzica pe care o făceau anii trecuţi, numai pentru a ajunge pe mainstream-ul de astăzi, pentru a primi airplay de la un radio oarecare dintr-o ţară. Acest lucru sincer doare, deoarece auzim tot mai multe “bum-bum-uri” şi versuri de proastă calitate, care nu reprezintă nimic, dar dau bine în cluburi. Am putut auzi, o dramă, trăită pe beat-uri de club, sincer eu nu înţeleg. Cum poţi scrie o baladă cu beat-uri de club ?

Celebrul cântec “Friday”, de Rebecca Black (cred că aşa se scrie, oricum nu mă interesează), a obţinut milioane de vizualizări pe YouTube, milioane de jigniri la adresa “celui mai prost cântec scris vreodată” şi totuşi aceasta merge mândră de celebritatea ei pe stradă şi chiar se pregăteşte să lanseze un album în viitorul apropiat. CEEA CE ESTE TRAGIC !

Întrebările mele pentru voi sunt : puteţi înţelege aceasta muzică ce se pune la radio-uri în ziua de astăzi ? puteţi accepta ce se ascultă în ziua de astăzi ? şi mai ascultaţi muzica ce se asculta 2007-2008 ?

0 responses to “Muzica începe să piardă teren”

 1. O muzica buna poate fi facuta si exclusiv pe calculator dar pentru asta, ca si in cazul celei facute cu instrumente reale, iti trebuie imaginatie si bun simt muzical.
  Nu te supara, reprezentantii Azerbaijanului au cantat lesinat, falsand, apasand consoane si vocale atunci cand nu trebuia. Imi pare rau, nu stiu cat de extraordinara poate fi catalogata melodia raportat la Angels a Ukrainei dar a fost o lalaiala ametita. Daca tu poti compara vocile ametite ale alora doi cu complexitatea vocala a lui Amaury sau forta si tonalitatea extraordinara a Mikai din Ukraina atunci asta e preferinta ta, modul tau facil de a vedea o creatie.
  Tie ti se pare ca o melodie in care se canta “i will be popular, my body wants u girl, ill get u when i’m popular” e de locul 3? Sau basitura aia a italianului e de 2? Si exemplele pot continua.

  • @ Alexander : Nu ma intereseaza locul 2 sau locul 3, eu mi-am expus parerea fata de castigatori. Am simtit ceva atunci cand ei au intrat pe scena si au interpretat. Celalalte melodii au fost doar resturi, inclusiv melodia noastra, care, desi cu un impuls gigant primit in semifinala, iata ca totusi lumea nu s-a mai strans sa voteze ca atunci. Poate a fost lalaita, asta si din pricina faptului ca nu existau prea multe versuri intre refrene, ziceau 2-3 cuvinte si apoi refren, dar s-au axat mult pe vocile lor (cat de lalaite erau ele, au dat foarte bine pe instrumental) si refrenul este de nota 10. Asta e parerea mea, aici intervin si gusturile muzicale, nu sunt critic. 🙂

   • Cred ca s-a intamplat acelasi fenomen ca atunci cand a castigat Alexander Ryback cu Fairytale. Desigur eu sunt mai dur si avand o ureche muzicala foarte buna spun exact ce aud si fac niste comparatii de valoare. Si poate ca am judecat mai mult prin prisma faptului ca nu am considerat melodia castigatoare una de talia eurovisionului. Evident e o melodie buna care ajunge exact la suflet, vocile desi lesinate au fost calde. In fine.
    Melodia noastra da a fost un rest, dar in definitiv noi am votat-o.

Leave a Reply

Your email address will not be published.