Notă de trezire la realitate pentru cititor

By | Atitudine

citeste-cum-trebuieNu oricare cititor, ci cititorul comun. Dragilor, nu am nicio pretenție de la voi, alta decât să apreciați corespunzător un text literar. În special cele scrise pe bloguri. Am observat apariția tot mai multor bloguri de genul acesta, dar culmea, nu exprimă ceea ce ar trebui să exprime un text literar. Iar asta doare. Doare de la raționament până la simțuri. Omorâți butonul de like pentru niște texte care, zău dacă pot înțelege, ce trezesc în voi.

Am o oarecare pretenție ca scriitor pe blog și scriitor de astfel de texte pe care, uneori, le mai nimeresc, alteori spre marea mea rușine – nu. Dar o am și o vreau și de la voi. Nu vă mai lăsați impresionați de niște texte care descriu succint, lipsite de percepții senzoriale clare, metafore și comparații banale, anumite lucruri complet comune din viața noastră. Până la urmă noi toți suntem niște scriitori, niște poeți, ori cel puțin așa-mi place mie să consider lumea aceasta. Chiar dacă credeți că nu puteți pune două cuvinte care alăturate să dea un sens înălțător, prin exercițiu vă spun sigur că – se poate.

Dacă sunteți și cititori cu o tradiție în spate, atunci mai mare rușinea. Nu pot să dau nume de bloguri, dar sunt unele care îmi invadează newsfeedul prin prietenii mei și le citesc și le închid așa cum le-am deschis. E dureros. Vreau să vă treziți. Vreau să-mi spuneți că nu atât se poate. Că dacă scriu „În seara aceea mi-a furat inima și gândurile și nu am mai găsit liniște până ce n-am văzut-o.” n-o să rămâneți impresionați. Trebuie ca în spatele unor texte să interpretăm când e de interpretat și să le lăsăm așa când nu exprimă nimic sau când nu o cer. Căutați simboluri, căutați esența. Știu, este greu din partea unui cititor care o face din plăcere, dar am impresia că mai curând citim de dragul de a ne afla în treabă – ceea ce nu este etic.

Gustul joacă un rol important, bunul simț joacă un rol important, frumosul la fel. Dar trebuie ca acestor elemente să le dăm gradul cel mai înalt de apreciere când citim un text. Să nu mai oferim „like-uri” de dragul clickului, că nu rezolvăm nimic. Tot ceea ce facem este să ducem mai departe o obișnuință de prost gust. În acest fel nici scriitorul nu se va dezvolta. Pe lângă comentarii inutile de genul: „foarte frumos!”, „extraordinar!”, „sublim!” (vai! dar cât de ușor puteți folosi acest cuvânt..), să mai spunem și lucrurilor pe bune. Hyperliteratura este un loc în care chiar merită să mai arunci un ochi dacă vrei să citești ceva literar pe internet. Dacă vrei să mai înveți unele tehnici literare fără să te omori prea mult.

Vă rog, fac acest apel la voi, nu mai distribuiți și apreciați tot ce zboară, că nu se mănâncă. Mulțumesc anticipat și (dacă tot suntem în 30 a lui noiembrie) – la mulți ani tuturor celor care-și serbează onomastica astăzi și nu numai! Vă doresc sănătate și fericire!

Leave a Reply

Your email address will not be published.