Obiceiul prost de a sta pe lângă persoane de la care ai ceva de învățat

Titlul este puțin în câș, deoarece vreau să subliniez faptul că este un obicei bun, dar care în fața unora poate semnala un oarecare grad de superioritate și aroganță. Prin acest articol vreau să justific oarecum acest obicei al meu, care, se pare, deranjează în unele momente pe cei din jurul meu.

conversatie primaFaptul că ești o persoană căruia îi place să se învârtă pe lângă oamenii care știu ce zic, nu e nimic rău. Practic, de la ei înveți multe lucruri de-a lungul unei conversații și mai ales a unei prietenii în cazul în care se leagă ceva. De obicei persoanele acestea le descoperi de-a lungul unor conversații mai complexe care implică niște lucruri mai serioase decât „ce serial ai văzut aseară, la ce film te-ai mai uitat sau ce muzică asculți”. Pe mine conversațiile de genul acesta au început să mă plictisească rău. Rar am mai găsit oameni cu care am apucat să discut belele ce ne mai înconjoară, lucruri de actualitate sau în orice caz domenii ce ies din aria banală a oricărei discuții.

Cui nu-i place să fie omul dintr-o cameră plină cu oameni care să fie ținut în priză de discuții care mai de care mai diverse și mai aprinse? Ăstea-mi plac cel mai mult. Discuțiile care implică, nu neapărat un ton precipitat sau înalt, în niciun caz violente, dar discuții venite cu argumente solide, susținute și explicate ca la carte. Stând pe lângă oameni de genul acesta, apuci să înveți o grămadă de lucruri care mai târziu, vei vedea, te ajută enorm. Îți ajută comportamentul, vocabularul, limbajul.

În ultima perioadă am auzit atâtea conversații despre jocuri, filme, seriale și ce s-a mai întâmplat pe nu știu unde (nu, nu Roșia Montană sau maidanezi, în niciun caz) încât stau tăcut și plictisit ca să nu mai intervin, deoarece nu mă mai atrag aceste conversații. Nu zic, e ok să vorbești printre oameni noi despre astfel de lucruri. Așa vezi ce ai în comun. Dar când în aceleași cercuri sociale cu aceeași oameni ajungi să discuți aceleași lucruri din nou și din nou și din nou, parcă nu-ți mai merge la suflet.

Deaia nici atenția mea nu se mai rezumă la persoanele care-mi oferă aceeași doză de cunoștințe mereu. Poate veți spune că fac pe arogantul, dar nu, n-o fac și n-am s-o fac niciodată. Efectiv când simți că trebuie să schimbi ceva, o faci. Încerci mai întâi printr-un subiect nou. Vezi că ești tratat cu dezinteres de oamenii prezenți, mai încerci o dată. Dacă nici așa, nu-i problemă, schimbi aerul, persoanele. Să vezi ce bine te vei simți. Evident, acum contează cât de bine stai cu emoțiile. Eu unul pot să mă detașez de ceva care nu-mi mai oferă niciun beneficiu fără probleme.

Oamenii cu o oarecare experiență, cu o oarecare expertiză asupra vieții sunt cei pe lângă care merită să stai. Eu sper că voi deveni sau măcar sunt un astfel de om, la modul că atunci când stai lângă mine să poți spune – merită să stau de vorbă cu omul ăsta.

0 responses to “Obiceiul prost de a sta pe lângă persoane de la care ai ceva de învățat”

  1. Este normal sa te inconjori de oameni in cercul in care vrei sa intri, daca tu vrei sa te faci prof de filosofie nu o sa filosofezi cu golanii de la bloc, in timp ce sparg seminte si beau cola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.