Oferă ajutor

Au un diagnostic grav, au nevoie de ajutor, au nevoie de o şansă mare, de o dragoste, de căldură. Vorbesc acum despre persoanele cu autism, în special copii. Este un diacnostic pe care atunci când îl aud, mi se ridică păru-n cap. Totuşi există puţine locuri unde se tratează ca să zic aşa, boala asta. Nu voi vorbi numai despre autism, voi vorbi în general, însă dacă tot am început. Aţi observat şi voi deficienţele lor în a vorbi, în comportament, pe scurt deficienţele din interacţiunea socială, scăderea în comunicare şi altele, însă în spate probabil sunt genii, v-aţi gândit la asta ? Thomas Jefferson sau Albert Einstein vă sună a ceva ? cei doi aveau probleme mai precis, psihopatie autistă, adică tulburarea Asperger. Dar ce este autismul ?

Autismul este un sindrom comportamental definit de un curs caracteristic si de aparitia simultana a unor purtari particulare în trei mari domenii. În acest moment, cea mai utilizata definitie a autismului este cea publicata în 1944 de catre Asociatia Psihiatrica Americana în Manualul de diagnostice si statistice al bolilor mintale (Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder)- DSM-IV. Pentru a se stabili un diagnostic de autism, aceasta definitie presupune ca individul sa manifeste:
(1) o scadere în interactiunea sociala ( manifestata de cel putin doua articole din A.1 în Tabelul 1);
(2) o scadere în comunicare ( manifestata de cel putin un articol din A.2 în Tabelul 1);
(3) un comportament, interese si activitati restrictive, repetitive si stereotipe (manifestate de cel putin un articol din A.3 în Tabelul 1);
(4) simptomele aparute înaintea vârstei de 3 ani..

E suficient de clar ? toate informaţiile citite până acum au fost oferite prin intermediul Autism.Ro, site-ul de unde m-am informat înainte să scriu acest articol. Dacă tot eram la capitolul genii, un geniu în România este Stan Alexandru, doar un copil de 11 ani, care este cu adevărat un copil de admirat. Cu toate că felul său de a gândi, de a simţi sunt total diferite şi neînţelese, puştiul se plictiseşte pur şi simplu jucându-se, iar la un moment dat cere o carte. La 11 ani să citeşti cărţi ? e extraordinar, are un viitor incredibil, păcat că este condus de o boală ca autismul. Toţi copiii de genul acesta şi nu numai, merită toată atenţia noastră, merită căldură, merită dragoste, numai aşa pot ridica capul din pământ pentru a merge în marea societate. Ei pot demonstra aşa cum şi acei mari istorici au demonstrat, o inteligenţă ieşită din comun. Ieri, când am fost la un concurs, am întâlnit un copil, nu am avut curajul nici măcar să-l bag în seamă, cu tot zgomotul din sala (muzica răsuna fiindcă era concurs de dans sportiv), acea fetiţă stătea şi rezolva exerciţii de matematică cu un calm demn de invidiat. Chiar se corecta unde observa greşeli. Am rămas pentru 5 minute cu ochii ţintiţi pe ea, fără să scot un sunet, pur şi simplu am rămas impresionat.

Oriunde întâlneşti persoane cu deficienţe, dă-le o mână de ajutor, cine ştie mai târziu ce vor ajunge. Măcar numără-te printre salvatori.

0 responses to “Oferă ajutor”

  1. Zodia dumneavoastra intra in casa guvernata de Foccacia, de aceea aveti tot felul de cosmaruri. Astrele va sfatuiesc sa urmati procedura clasica de evitare a atacurilor de panica: autstimulare mentala cu electrozi de fonta si terapie prin impachetare cu pietre, pana joi va veti simti o cu totul alta persoana.

    Şi voilà,horoscopul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published.