Un serial pe care să nu-l ratezi pe Netflix

Un serial pe care să nu-l ratezi pe Netflix

Dacă am priceput ceva până la vârsta asta e că nu-i recomandat să te plasezi la extreme sau să folosești superlative prea des.

Daaaar putem face o mică excepție de data asta.

În carantină am început, mai mult din curiozitate, un serial îndelung recomandat prin newsfeed.

Dacă inițial am trecut cu vederea toate recomandările, din motive diverse, am zis de data asta să încerc. Oricum nu aveam altceva mai interesant de văzut.

Încă de la început se sare peste expozițiune și ești împins într-o intrigă întunecată. Personajul principal ne e introdus din prima scenă, noaptea, pe o barcă. E puțin aiuritor, fiindcă fără să-ți dai seama tu începi cu un fast forward de câteva episoade. 

Ce se poate întâmpla noaptea, pe un râu, cu două agenți de bani și o conductă plină de bancnote?

De regulă multe. De cele mai multe ori nu ceva legal.

Suntem ușor introduși în viața lui Marty Byrde, jucat de Jason Bateman pe care-l mai știm din comedii, mostly. Și vai cât de bine joacă. După câteva faze, îți dai seama instant de niște chestii: spălare de bani, droguri, cartel mexican, e grav.

Marty deține o firmă de contabilitate (s-o zicem așa), care se mai ocupă și de banii unui cartel de droguri.

Cum să te ocupi de banii unui cartel de droguri nu-i cel mai ușor lucru, se întâmplă niște chestii nasoale și ăsta fuge cu familia din oraș pe baza unei înțelegeri (e mai degrabă obligativitate). 

Ce se întâmplă mai departe, vă las să vedeți.

Dar, este printre puținele seriale care încheagă un plot ce se ramifică frumos și crește exact ca un copac. Nimic nu e lăsat la întâmplare, iar surprizele, așa cunoscutele plot twist-uri sunt destul de dese.

E cu siguranță printre cele mai bine scrise seriale peste care am dat până acum. Creatorii sunt Mark Williams (a mai lucrat la The Accountant) și Bill Dubuque (The Accountant, The Judge). 

Dacă l-ați văzut, probabil că v-ați dat seama până acum: e vorba de Ozark. Are 3 sezoane, Netflix Original și ar trebui să-i dați o șansă. 

Chiar și stilul filmografic pare să te ducă la o graniță întunecată a societății. Culorile pale, albastrul spălăcit, imaginea scoasă ca dintr-un coșmar persistă de-a lungul tuturor celor trei sezoane. 

Modalitatea de a lăsa acțiunea să respire prin momentele de familie, micile victorii ale zilei sunt o adevărată gură de aer pentru ceea ce înseamnă o viață cu adevărat pe muchie de cuțit.

Și simți asta. Empatizezi cu asta. Înjuri la asta. Te bucuri etc. 

Felul în care se dezvoltă personajele se susțin pe firul narativ, iar aici am avut niște comentarii, dar la o adică nu vorbim de o carte. Nu avem acces chiar la tot ceea ce gândesc, iar unele schimbări în evoluția lor apar pe nesimțite. 

În schimb sunt foarte umane. Atât Jason Bateman, cât și Laura Linney joacă impecabil și la un moment dat chiar ajungi să te întrebi de partea cui sunt fiecare (o să vedeți de ce în serial).

Orizontul de așteptare e cam cețos în ceea ce privește desfășurarea acțiunii. De regulă reușesc să leg repede lucrurile și să descopăr potențiale cărări narative. În cazul Ozark, am fost pus la încercare bine de tot.

La un moment, tensiunea devine sufocantă, iar asta susține binge-ul și porția suplimentară de popcorn. 

Și am înjurat, prieteni. Mult și bine.

Pros: 

  • firul narativ
  • scenariul
  • personajele (big up Laura Linney (Wendy Byrde) )
  • tensiunea
  • umanitatea serialului în ciuda cruzimii generale 

Cons:

  • cere un nivel înalt de concentrare ca să-i prinzi toate chichițele (deci e posibil să obosești după vreo 3-4 episoade consecutive, mai ales că un episod are o oră) 
  • înclinația ușoară către telenovelă în sezonul 3 (deși a fost îndelung lăudat pe Facebook)

Pe un înțeles visual:

Rating: 4.5 out of 5.

2 responses to “Un serial pe care să nu-l ratezi pe Netflix”

  1. […] Am urmărit Ozark până am înnebunit. De Paște și până azi numai asta am făcut în fiecare seară. Am empatizat atât de tare cu locul și personajele încât am avut și vise cu ele. În final, după un maraton de 10 zile, am sfârșit cele 3 sezoane. Simt nevoia să fac o pauză de la Netflix o perioadă. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.