Parcă am mai făcut asta ?

By | Gânduri

Simt că parcă tot ce văd acum, în momentul ăsta, în secundele ăstea, am mai văzut o dată. Scriu acest articol de parcă l-am mai scris o dată. Sunt fascinat de ce se întâmplă, rămân mirat puţin, dar acum revin în realitate, continui să scriu ceea ce voi încerca să abordez. Este un subiect greu, nu mă cred în stare să-l explic aşa cum probabil ar reuşi o persoană cu activităţi ce privesc acest domeniu, însă mă strădui. Vreau să încep prin a spune că se clasează în primele 10 fenomene care nu au putut fi explicate până în prezent, top realizat de Descoperă. Păi termenul “deja vu” este unul franţuzesc, traducere precisă pentru limba noastră sună cam “deja văzut”. Tipic, ha ? – hai mai departe. Acest deja vu este descris de noi ca un lucru trăit deja, un lucru aşa cum vine şi traducerea, deja văzut. Sunt milioane de oameni care au trăit această experienţă, însă nu au putut niciodată explica, ce se întâmplă de fapt, care-i legătura. Personal, consider că are de a face cu visele, de ce ? – fiindcă, cel puţin eu, am trăit de foarte multe ori lucruri petrecute în vise. Însă, m-am informat mai bine şi astfel am aflat că fenomenul este strâns legat de memorie, deci lobii frontali fac legătura cu viitorul, cei temporali cu trecutul şi sistemul limbic are de-a face cu prezentul. Ai căscat ochii ? te miră cu ceva informaţiile ăstea ? – eu unul până acum habar n-aveam, însă sincer nici nu m-a interesat vreodată până acum în mod special. Mno, uite că de data asta chiar am vrut să ştiu şi eu care-i faza cu fenomenul ăsta, numărul 1 în acel top, spus mai sus.

Ok, e târziu ora la care scriu articolul ăsta, însă vreau să strâng cât mai multe informaţii interesante, pentru a vă stârni curiozitatea, aşadar. În secolul al XIX-lea, ştiaţi că o teorie sugera că una dintre emisferele cerebrale primeşte o informaţie cu o fracţiune de secundă mai devreme, decât cealaltă emisferă. Frederic W. H. Myers, este omul care în anul 1895, susţinea că subconştientul nostru înregistrează informaţii mai devreme decât conştientul. Era una dintre explicaţiile pentru termenul deja vu. Una, atenţie ! din miile care au apărut de-a lungul timpului. Chestia tare la acest fenomen, este că te derutează în aşa hal, încât nu mai ştii unde te aflii : trecut, prezent sau viitor ? faptul că acţiunea s-a mai petrecut o dată pentru tine, rămâi câteva secunde mirat, după care statistic văd că 98% dintre persoane spun : “am avut un deja vu”. Mulţi consideră lucrul ăsta ceva anormal pentru corpul său şi consideră acest fapt o reîncarnare. Nu există aşa ceva, nu are nicio legătură (părere strict personală). O să mai revin asupra acestui subiect într-un articol viitor. Aştept în schimb, păreri serioase.

0 Responses to " Parcă am mai făcut asta ? "

 1. Andreea says:

  şi mie mi s-au întâmplat de multe ori chestii de genu, ultima oară a fost acum 1 lună când eram în autobuz şi aveam impresia că am mai fost odată acolo cu aceiaşi oameni,pe acelaşi scaun şi nu ştiam ce să mai cred. Îmi place subiectul, aştept şi postul viitor.

 2. diana says:

  cercetatorii stiintifici sustin ca , constiinta noastra este scindata intr-un “eu inferior” si un “eu superior” respectiv eidolon si daimon.
  eidolonul, eul inferior dupa cum sustin cercetatorii, pare sa traiasca in lumea normala, a memoriei, a perceptiei obisnuite pe cand cel de-al doilea, superior, se afla psihologic vorbind intr-o stare de trezire intensa, o stare in care vede realitatea asa cum este. parerea mea este ca lumea asa cum o perceoem noi este o proiectie holografica interna a realitatii exterioare. realitatea ext nu seamana cu ceea ce percep simturile noastre. gand ca atunci cand proiectezi o lumina obisnuita pe o placa holografica se prezinta ca o amestecatura de lini si valatuceli. cand este luminata de laser imaginea tridimensionala iese la iveala. ca in cazul realitatii. astfel, partea aceea superioara a constiintei noastre vede totul asa cum e. timpul de asemenea este relativ, fluxul temporal fiind o constructie mentala percepute de mintea noastra normala, dar nu si pentru daimon, deja vu-urile putand fi explicate ca mici scurgeri, comunicari intre sinele superior si inferior, acesta transmitandu-i celui mai mic anumite informatii.
  eu una cam asa vad lucrurile. mi se pare explicatia cea mai plauzbila. sper ca m-am facut inteleasa cat de cat..

  • Adi says:

   Da, te-ai facut foarte inteleasa, ramane sa vedem cat de bine in articolul viitor despre deja vu. 🙂 Multumesc pentru parere.

 3. oana says:

  :))…si mie mi se intampla des deja vu’uri din astea:)…e haios ca cateodata sunt constienta ca am un deja vu si sunt capabila sa si spun cu voce tare ce o sa urmeze:))…uite de exemplu mi s-a intamplat la scoala acum un an si ceva ..si profu zicea ceva si eu stiind ce urma am spus “si acum se duce la harta” in secunda doi colega de banca care m-a si auzit a ramas uimita :)))….E ciudat intr-un fel ca desi stiu ce o sa urmeze o zic cu voce tare oriunde as fi :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.