Politica și sportul

By | Gânduri

politica si sportul

Nuca în perete. Musca în lapte. Unde ați văzut voi politica și sportul făcând vreodată echipă bună? Unde?

Vă spun eu: nicăieri. Chiar și acolo unde există investiții masive în sport venite dinspre politică, asta e treaba respectivilor oameni, să asigure un buget și un bun mers al lucrurilor.

Dar atât. Nu comentarii ampulea, nu ieșiri peste tot prin presă și acțiuni de imagine peste acțiuni de imagine cu zero rezultate concrete.

Ce a declarat ministrul Novak la faza cu rezultatul Anei Maria Popescu e de cacao, dar în același timp deloc de mirare. Novak are aura asta de arogant sinistru. A venit cu ea la minister și aparent vrea s-o susțină în continuare.

Bașca, omu a fost sportiv. Dar felul în care a putut să-și schimbe pielea de când e ministru e cel puțin interesant. Demnă de o analiză National Geographic.

De când se îmbracă la costum, omul nostru a devenit complet umil celor de sus, mârlan cu sportivii, expeditiv când vine vorba de bugete și de viitorul sportului în România.

E cea mai evidentă piesă de șah din angrenajul politic de la noi, din prezent. Mă întreb dacă salută înainte să fie salutat, pe holurile ministerului.

În fine, mă va lua lumea peste picior acu că fac ad hominem pe aici, așadar să revenim la declarația lui.

Cum poți să afirmi așa ceva? Cum poți să spui că o federație / sportiv fără bani poate face, în general, performanță în sport? Mai ales pe plan local?!

Și cum poți spune că și dacă ar fi avut bani & infrastructură, tot n-ar fi reușit nimic?!

Caz concret: al dvs. autor aici de față a făcut 15 ani dans sportiv. De performanță. Investit în costume, în antrenori & antrenamente, cantonamente, deplasări.

Ordinul de plată se învârte în jurul a multe mii de euro. Dacă nu cumva se duce și mai sus de mii.

Am văzut io vreun ban de la federația română de dans? Dar loturile olimpice primeau ceva? Le asigura cineva cazările și deplăsările la competițiile internaționale din lume?

Și cu toate astea, avem campioni mondiali din 2018 încoace, la tineret. Știe cineva? Nimeni. Unde se află acum situația acestui sport în România? În groapă. O groapă prea adâncă din care să mai iasă.

Scandalurile de corupție din interior, lipsa investițiilor, lipsa infrastructurii care să permită un circuit sportiv total, toate astea comparativ cu costurile echivalente cu tenisul au făcut ca acest sport să se ducă pe apa sâmbetei în România.

Cu toate acestea, vedeți bine, avem oameni care excelează. Oameni care reprezintă țara asta cu succes pe oriunde se duc.

Dar au antrenori străini. Dar se antrenează în străinătate. Dar sunt alte țări care le fac cu ochiul și sunt gata să-i adopte. Mai puțin noi. Noi nu intrăm în aceste calcule.

Când Hagi a zis de statuie, lumea a râs și a aplaudat cu gura până la urechi. Iar vorbește ăsta prostii. Dar uite câți ani au trecut. Uite cum se degradează sportul de la o zi la alta.

Te uiți admirativ la sportivi ca Naomi Osaka sau Simone Biles, care ies din ordinea așteptărilor lumii și iau decizii ce simt că, la nivel individual, vor face diferența în prezent și în viitor.

Sportivi ce vorbesc de presiunea mediatică, de presiunea publicului, a antrenorilor și ce aleg, în final, să se retragă pentru a-și aduna forțele. Oameni care au demonstrat deja ce pot.

Păi imaginați-vă să fi făcut vreun sportiv român asta. Uitați-vă cum se vorbește de naționala de tineret a noastră la fotbal. Deși au adunat jucători de unde au putut, tot în huiduieli s-au întors acasă.

Și vine un Novak d-ăsta și dă cu mucii în fasole, în calitate de ministru al sportului. „A fost un comentariu nefericit” spune Cîțu. Cu siguranță, o țară întreagă aștepta intervenția dumisale, că numai așa se schimbă lucrurile, nu?

Ce au realizat toți sportivii care ne-au reprezentat la Olimpiadă în acest an e cu totul peste puterile noastre, de oameni de rând. Sunt oameni de care țara asta ar trebui să fie mândră că-i are. Și să-i nutrească în continuare.

Sunt motivul pentru care sportul încă mai există la noi. Pentru care să existe motivația unui viitor. Dar fără sprijinul financiar și administrativ de sus, ei vor păli ca lumânările în noapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.