Prezumția de legalitate pentru polițiști. Bun sau rău?

Prezumția de legalitate pentru polițiști. Bun sau rău?

Pe data de 30 aprilie a apărut în portalul e-Juridic o lege propusă spre vot decizional în Senat prin care în statutul polițistului apare prezumția de legalitate.

Pe scurt, nu mai ai voie să stai la taclacle sau să contești verbal organele de ordine atunci când ai întâlnirile alea neplăcute cu ei.

Practic, o să taci din gură și o să-ți iei sancțiunea sau mustrarea dacă e cazul.

Nu mai filmezi sau faci live pe social media când ți se face o „nedreptate” (pun în ghilimele că e fiecare după cum crede și după caz). 

Legea se bazează pe buna credință și practică e legii din partea băieților în uniforme, băieți despre care știm prea bine ce le pot pielea. Nu vă aduc aminte de 30 august.

Singura modalitate rămasă să faci contestație sau să reclami abuz e prin instanță / reclamație, de unde se ajunge la judecător sau se face o anchetă internă.

Despre anchetele interne nu discutăm, majoritatea sunt frecție la piciorul de lemn. Despre instanțe, hai să ne gândim, câți români au bani să ajungă în instanță? 

Pentru contestarea contravențională, ne zice AvocatNet, te costă 20 de lei, dar pentru chestii mai nasoale gen abuz de putere și altele de genul cât se ridică costul cu tot?

Mhm.

Pe de-o parte, sunt de acord cu legea atunci când vine vorba despre niște bombardieri cu gura mare care o caută cu lumânarea și tot ei „își știu legile”. 

Dar altfel, știm foarte bine cum se comportă domnii ăștia când au zile mai proaste și pici la mijloc. Iar legea asta mi se pare că li se potrivește ca o mănușă pentru mulți dintre ei care se vor ascunde în spatele legii ca să mai facă un „ban cinstit”.

Totul se rezumă acum la echilibrul etic dintre „buna credință și practică a legii” și faptul în care ai fost surprins + multe alte variabile. 

Sunt de acord să primesc o sancțiune atunci când încalc o lege? Desigur. Sunt de acord ca totul să se facă legal și conform? Sigur că da. 

Dar în același timp, nu vreau pumni în gură, contravenții și injurii din partea unor respectabili pe nepusă masă. Cum, de regulă, mai fac. 

Adică știm că îți mai iei amenzi din burtă atunci când „se poate”.

Altfel, prin prezumția de legalitate, ar trebui, teoretic, să se încheie negocierile alea în care ca să scapi de contravenție mai dai și tu un milion acolo, închizi ochii etc. Știți voi, șpaga.

Inițiatorii acestui proiect sunt niște oameni de mare anvergură în politică românească, printre care Florin Iordache, Niculae Bădălău, Paul Stănescu și Alfred Simonis, toți senatori și deputați PSD.

Cum comentați, prieteni, acest statut?

Leave a Reply

Your email address will not be published.