Review: Google Home Mini, o boxă smart de buget mic

Review: Google Home Mini, o boxă smart de buget mic

A trecut o lună jumătate de când am un Google Home Mini în casă, iar viața e aceeași.

Știu, în lumina ultimelor evenimente ce nasc conspirații, până și-un smart device în casă, ce funcționează pe comandă vocală, e nasol.

Review Google Home Mini

Te ascultă, te învață, te ghidează, face ce vrea din tine. Ok, hai să ne calmăm. În primul rând, nu e nimic ce Google sau Facebook nu știe despre tine. Au sute de mega de date stocate pe serverele lor, numai despre tine.

În al doilea rând, da, te ascultă, dar nu e ca și cum am ajuns în acel episod din Black Mirror când AI-ul îți spune ce să mănânci pentru că e ok pentru tine. Mai avem până acolo, nu mult ce-i drept, dar mai avem.

Așadar, uite ce experiență am avut până acum cu micuța boxă inteligentă de la Google, trecem prin toate, pe capitole.

DETALII DESPRE APARIȚIE și CE FACE

Google Home Mini este fratele mai mic și mai ieftin al lui Google Home. E și un răspuns pentru competitorul Amazon, care pe lângă Alexa a mai făcut o variantă mini intitulată Echo Dot.

Google Home mini review 1

Practic, Google Home Mini este competitorul lui Amazon Echo Dot. A apărut în 2017 și cu acest device poți controla alte smart devices din casă, asculta muzică, dar și multe altele.

În interiorul ei zace un Google Assistant, AI-ul de la Google, care va beneficia de o interfață video în curând prin Google Sabrina.

Dacă acolo va avea interfață video, asta e interfața lui audio, pe care o știm și de pe telefoane (există și afișaj pe telefoane, dar ce urmează pe TV va fi next level).

Practic, poți controla vocal totul: volumul, dacă vrei radio sau Spotify (sau orice music app folosești), dacă vrei să deschizi TV-ul (trebuie să fie Chromecast driven), să faci o listă de cumpărături, să îți spună Google o glumă, să afli chestii de trivia, să creezi evenimente în Google Calendar. Toate vocal.

Poți chiar să-ți suni oameni din agendă via Google Home Mini sau chiar să-ți întrebi boxa pe unde se află telefonul tău, dacă nu mai știi pe unde l-ai lăsat în casă.

Cam astea sunt chestiunile pe care le poți face cu boxa asta.

Google-Home-mini-review-4

Dacă nu ești fanul comenzilor vocale, nu te îngrijora, poți să-ți controlezi Home Mini-ul de pe telefon sau laptop (are conectivitate bluetooth & wi-fi).

Prin urmare, poți să pui ce vrei din Spotify / TuneIn Radio / YouTube (doar audio) către boxa asta.

Pentru instalarea boxei, ai nevoie de telefonul personal și Google Assistantul activat. Dacă nu-l ai activat, nu-i bai, o poți face când instalezi boxa.

Totul durează două minute (cu tot cu setarea Google Assistant), iar procesul se face prin Google Home app, pe telefonul tău. Practic, tot ce trebuie să faci e să conectezi boxa la Wi-Fi și să-ți recunoască vocea ta.

CONSTRUCȚIE

La aspect, boxa se încadrează perfect într-un decor minimalist. E aproape neobservabilă sau dacă o vezi, te intrigă să afli despre ce e vorba.

Zici că-i un dispozitiv pe care-l mai întâlnești prin magazinele astea de specialitate. Sunt mici (încap într-o palmă), vin pe mai multe culori și nu ocupă spațiu.

Eu mi-am luat pe negru, deoarece negrul e non-culoare și se potrivește cam cu orice prin casă. Motiv pentru care stă pe un scaun decorativ, alături de o floare.

Device-ul este unul destul de solid, mai ales la căzături. A luat una direct pe parchet și n-a clintit. Poate o fi de sorginte nokiană, mai știi?

Vine cu un cablu type-C, conectivitate asemănătoare, tot type-C (normal) + un adaptor de priză US-RO. Cablul ăsta e montat direct în acumulator, nu-l poți scoate (nu are USB).

Pe o parte a boxei avem butonul de microfon, căci da, boxa te poate asculta doar când dorești tu s-o facă (hehe, ce „ideal”).

Pe spate avem o suprafață cauciucată, cu aderență foarte bună, iar asta împiedică device-ul să alunece de pe majoritatea suprafețelor (am încercat pe blat de bucătărie, comodă, lemn).

Învelișul cel mai vizibil este cel de suprafață, cu care eu nu am avut probleme deși am auzit prin jurul meu nemulțumiri.

Aparent, iar aici au dreptate, dar nu m-a încurcat așa tare, se adună foarte multe praf în materialul textil din care e învelită boxa. Cu o ștergere cu cârpa nu rezolvi totul, dacă ai un aspirator de mână e ideal.

De asemenea, da, se mai nimerește câte un păr de pisică (dacă aveți) + că a mea n-a fost atrasă să se joace cu boxa. N-o vede ca pe o jucărie, we good here.

Nu există o baterie în interiorul boxei, așadar nu te aștepta să meargă fără o priză sau o baterie externă.

Îi cam ia 30-50 de secunde după ce o bag în priză să se dezmeticească și să poată primi comenzi. Așadar, la start îi cam ia ceva.

Pe laterale, insensibile la atingere, sunt butoanele de volum. Practic, nici măcar nu le pot numi butoane, cât mai degrabă sunt două dispozitive touch care la atingerea materialului textil pe laterale, dă volumul mai tare sau mai încet.

Asta e destul de enervant, deoarece dacă vrei să muți boxa devine totul o mare problemă (se oprește din redare, se dă mai tare volumul sau mai încet fără să vrei etc). E o reală provocare mutarea acestei boxe atunci când e în funcțiune.

De oprit se oprește numai prin scoaterea ei din priză. Tu îi poți spune shut down, dar de fapt ea intră într-un modul de stand by și așteaptă eventuale comenzi de la tine printr-un simplu (dar obositor, la un moment dat) „OK, Google”.

CALITATEA SUNETULUI

Dacă ai așteptări de hi-fi de la o boxă smart de 170 de lei de la Google, atunci să fii sănătos. N-o să auzi așa ceva.

Boxa asta e făcută mai degrabă să primească comenzi pentru ușurarea anumitor activități și eventual să-ți dea niște muzică pe fundal, să simți că nu ești singur.

Chiar dacă poți controla bassul și treble-ul boxei de pe telefon, din aplicația Google Home, nu le simți pe cât te aștepți.

E oleacă de bass acolo, dar trebuie să-ți lipești urechea de boxă ca să-l simți cât de cât.

Altfel, claritatea sunetului este excelentă. Nu tu hârâit, gâjâit, vibrații ampulea în device de la volum, nimic. Totul smooth sailing.

Pe parte de volum, vă pot asigura că pot furniza muzică și pentru trecătorii din fața blocului (eu fiind la etajul 5). Se aude incredibil de tare, nu am putut depăși 3 buline la volum. Și atunci doar că am vrut eu să mă simt mai bine.

Dacă nu vrei calitate, dar vrei putere și ceva smart pe lângă, atunci boxa asta e pentru tine.

Microfonul boxei are o sensibilitate uriașă. M-am făcut auzit din orice colț al casei, fără să urlu ca un descreierat. De asemenea, te avertizează când microfonul e oprit, e și normal. Nu te poate auzi, #panică.

PLUSURI

 • Smart assistant, poți controla alte smart devices din casă
 • Poți asculta muzică / radio fără să deschizi vreo aplicație (normal, e boxă smart).
 • Nu mai trebuie să consumi baterie la telefon dacă vrei să asculți muzică fără cast, îi zici boxei ce vrei și ea te servește
 • Construcție foarte bună, rezistentă la căzături, cu material textil la suprafață și aderență anti-căzături.
 • Îi poți da remindere sau poți seta alarma să te trezească boxa
 • Sunet foarte puternic pentru dimensiunea boxei și claritate foarte foarte bună
 • Sensibilitatea microfonului e foarte înaltă, te aude de oriunde
 • Conectivitate și fără comenzi vocale, direct din telefonul tău

MINUSURI

 • Butoanele de volum ale boxei sunt amplasate OK, dar prea sensibile
 • Nu conține o baterie internă, ci merge doar prin curent de la priză / baterie externă
 • Material textil la exterior (poate capta praf și păr de animal)
 • Uneori încurcă comenzile vocale, înțelege greșit și face fix opusul (gen volum mai tare decât încet)
CONCLUZII
Google Home Mini e un device nice to have în casă, iar pentru un preț modic te poate ajuta cu multe chestiuni dacă ești fan tech.

Numai pentru controlul altor smart devices din casă sau pentru o muzică ambientală acolo și tot își face treaba. În funcție de rutina setată în Google Home app, poți să-i spui noapte bună și-ți trage draperiile.

Părere finală? Își merită banii. O investiție bună la casa omului.

Dacă te-am convins, poți achiziționa boxa de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.