Mai are românul rușine de străini?

Mai are românul rușine de străini?

Știți fazele cu rușinea românului față de străini? „Ne facem de râs, mamă, la străini. Nu-i frumos, poartă-te respectuos”. Bla-bla-uri de genul ăsta, mai ales dacă ieșeai prin străinătate în vacanțe?

În trecut mergea. Mai ales când am intrat în Uniunea Europeană, în 2007, când eram băgați în seamă și de Statele Unite, mă rog, creștea stima de sine. Românul voia să facă impresie bună.

Și uite așa sintagma de mai sus, să nu ne facem de râs la strâini, era importantă. Când gluma se îngroșa, scriau gazetele din vest de noi. Atunci beleai porumbul.

Dacă se întâmpla să fie vreun caz d-ăsta aiurea care nu-și găsea pacea la noi în țară și sărea granița în știrile din vest, era nasol. Ne făceam de râs. „Uite că râd ăștia de noi, mamă, atât de proști suntem”.

Asta o spuneau inclusiv ai mei, pe când eram la generală și mai ajungeau grozăviile noastre prin vest.

De asta zic, intrarea în U.E. în 2007 a contat mult pentru prima impresie.

N-am să uit niciodată vorbele învățătorului meu de la I – IV: „Voi o să trăiți în U.E., veți avea condiții mult mai bune decât părinții voștri.”

Eram clasa a IV-a când ne spunea astea. Adică 2005.

Așa că în 2007 eram și noi în rând cu lumea, primiți la masa bogaților. Trebuia să fim și noi la standarde înalte, chiar dacă W.C.-ul din fundul cărții tronează și azi.

Cu timpul, românul s-a acomodat. Banii de la U.E. au tot venit. Treaba a mers cât de cât. S-a făcut puțină vâlvă cu lupta anti-corupție, câteva aplauze scurte și gata, românul și-a intrat în pâine.

De acolo am doborât topuri peste topuri în cele mai rele situații. Cea mai poluată capitală, țara cu cele mai puține autostrăzi din U.E., capitala se duelează cu cel mai prost management de trafic din Uniune, chiar dacă restul capitalelor cu care concurează au o populație și de 3 ori mai mare etc etc.

„Nu ne spune nouă U.E. ce să facem”, mai țineți minte asta? Sigur, nu e citat exact, dar cam pe acolo. Mai țineți minte? A spus-o un actualmente deținut, mare politician, om care a privat România de o sumă frumușică de bani din fonduri europene. Bani serioși, nu așa.

Brusc, străinul vine să invadeze România. Discursul se schimbă. Românul nu mai are rușine. Românul are ură, acum. „Vede” și el mizeriile din vest și cu ajutorul câtorva programe de dezinformare, vestul devine mai nasol decât ce e la noi.

Social media joacă un rol important, războiul digital purtat de ruși se simte și la noi din ce în ce mai accentuat.

Prin urmare, noutățile mizerabile care ajung din România în ziarele din străinătate, cum ar fi știrea asta cu pacienții de covid și CCR (în care problema e mai largă, iar CCR-ul știm că e de fapt aservit partidului unic, pe când și legile date de PNL erau niște verze semi-ilegale), nu ne mai lovesc așa tare.

Fac vâlvă o zi, maximum, după care, ura și la gară. „Oricum și vesticii colcăie de prostie și probleme”.

Românului, cel reprezentant al țării, nu-i mai e frică de nimeni și nimic. Nu mai are rușine, dar nici respect. Nu contează că ce scoate pe gură poate face un glob întreg să râdă ori să se crucească, el zice acolo.

Pune în genunchi justiția, anulează studiile de gen fiindcă nu știe ce înseamnă, face legi pe picioare, e ultra-naționalist și amenință un lucrător de la noi de altă naționalitate că lucrează ilegal, fără dovezi. Etc etc.

Nu mai contează, prieteni, gata cu impresia bună. De ceva timp pare că avem mereu ceva de urlat peste gard, decât să ne îngrijim noi grădina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.