S-a fâsâit Superliga. Ce vor face Superpatronii?

S-a fâsâit Superliga. Ce vor face Superpatronii?

48 de ore. Atât a durat de când a fost lansat acel comunicat de presă și până la spargerea bulei cu retragerea fiecărui club, pe rând, la casa lui.

Presiunea fanilor și a mass-media, precum și implicarea pe alocuri a politicului se pare că au funcționat. Primul club care a zis io mă retrag a fost Chelsea, pe urmă Manchester City, iar la final, după o ședință extraordinară a cluburilor fondatoare fiecare s-a dus la casa lui cu coada între picioare.

Dar ce m-a deranjat cel mai tare?

Tot spectacolul ăsta ieftin. Toți acești 12 Gigi Becali oleacă mai spălați, oleacă mai mult megalomani care au venit și au încercat ei să americanizeze fotbalul european de parcă o poți face cu o Superligă insuficient gândită și fără consultarea fanilor sau MĂCAR a propriilor angajați din interiorul clubului.

Mai apoi, legat de Liverpool, mi se pare incredibil că după atâta timp de când există acest patronaj FSG la club, ownerii încă nu au priceput The Liverpool Way. Deși campaniile lor de comunicare din ultimii ani indică cu totul altceva, fie nu i-a interesat, fie nici n-au fost atenți la ce se întâmplă.

Dar nu poți să-i condamni de asta. Sunt businessmen, au alte treburi, trebuie să facă roțile să se învârtă. Ok.

Numai că de când a venit pandemia, au călcat numai în străchini și doar fanii, mai ales cei locali, i-au repus pe linia cea dreaptă.

Acum, odată cu lobby-ul făcut de ei alături de Arsenal și United pentru această ligă, pare că și-au dat complet arama pe față, iar fanii nu vor uita asta și nici nu vor ierta asta.

Statementul clubului Liverpool spune multe despre tot ce s-a dorit. 47 de cuvinte. Două paragrafe. Nu tu o scuză (nu sunt obligați, totuși), nu tu un citat din partea patronului, nimic.

Pur și simplu un comunicat de presă sec în cel mai pur înțeles al secului. Care spune, în același timp foarte multe. Cel puțin mie îmi spune că bă, fuck it, noi am încercat să facem ceva și nu ne-a ieșit, dar nici nu ne pare rău că am încercat. Ne asumăm eșecul, e al nostru, dar să nu credeți că mulțumită vouă am oprit oroarea asta.

Poate sunt prea dramatic, poate citesc prea multe printre rânduri, poate fac suprainterpretare.. tot ce se poate, dar acest statement nu e ceea ce înseamnă pentru mine Liverpool.

Evident, după toată faza asta au început să pice capete. Ed Woodward de la United și-a dat demisia. Imediat după el și Agnelli de la Juventus și-a dat demisia. Umblă vorba prin târg că patronajul lui United vor să vândă clubul în urma acestui shit show.

Ba mai mult, se pare că și FSG, patronajul Liverpool, inclină către vânzarea pachetului majoritar către cineva după scandalul ăsta. Iar asta e o poveste extrem de tristă.

De ce? Pentru că tehnic vorbind, nu există nici un motiv pentru care FSG să plece de la cârma clubului de pe Anfield. În perioada lor, Liverpool a devenit campioană Premier League după 30 de ani. Nu mai zic de câștigarea UCL din 2005 încoace.

FSG a creat o bază nouă, ultra-performantă de antrenament la Kirkby, a investit în Anfield pentru expansiune și au în continuare planuri să facă asta.

Așadar, din punct de vedere management financiar (chiar dacă nu grozav), dar și al randamentului sportiv, FSG nu are vreun temei pentru care să plece, dar acțiunea lor a pus capac fanilor. Nu cred că e vreun fan englez conservator al Liverpool, din Liverpool, care în momentul ăsta să nu-i vrea pe americani plecați.

Și asta e trist, dar altfel nici nu știu dacă se mai poate. Patronajul a călcat în picioare respectul pentru jucători, pentru stafful tehnic. Iar din partea lor (celor anterior menționați) au fost ieșiri în presă dure în care s-a spus bă, noi nu vrem superliga asta gândită de voi, noi nu jucăm în ea.

Și atunci? După tot rateul ăsta, ce respect să mai aibă Henderson & co pentru ownership? Cum se mai poate soluționa problema asta intern dacă nu plecând?

Altfel, în Spania, UEFA vrea capul lui Florentino Perez și aparent nu se va lăsa până când nu va fi îndepărtat de fotbal.

Până la urmă, Superliga escrocilor s-a demonstrat a fi exact la ce nu se gândea nimeni: o aerisire. O curățare a fotbalului de personaje toxice.

Sigur, UEFA și FIFA gem în continuare de astfel de personaje, iar ele nu sunt nici victimele, nici eroii acestei povești. Fanii sunt singurii eroi, singurii care au avut de câștigat de aici, dar cu ce preț exact, vom vedea.

În vremuri de pandemie, să vinzi cluburi de genul Liverpool sau United, în timp ce la Arsenal fanii îl vor pe patron OUT de asemenea, nu cred că sună în tocmai fericit.

Vom vedea.

Update 1: John W. Henry, patronul Liverpool, a ieșit cu un statement emoțional pe Twitter în care își cere scuze față de toată lumea. Reacția suporterilor Liverpool? Un subînțeles „vinde, pleacă, mori”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.