Schimbările ne strică

By | Gânduri

Vorbesc de învăţământul din ziua de astăzi. Rezultatele de la bacalaureatul de anul acesta sunt foarte proaste, iar eu, elev ce trec acum în clasa a XII-a, nu pot să fiu decât îngrijorat şi mirat în acelaşi timp. Nu pot să vorbesc cu toată gura, deoarece la anul va veni rândul meu, între noi dacă e să fie vorba, a fost un BAC accesibil, cu subiecte accesibile, bineînţeles pe alocuri cu capcane menite să te împiedice.

Despre capcanele ăstea aş vrea să vorbesc un pic. Capcanele ăstea există în toţi cei 4 ani de liceu pe care îi faci. Nu există un lucru care să-ţi rămână în cap după testul ce vine ca o recapitulare la final de capitol. Aici e problema. Sistemul de învăţământ este o capcană în sinea lui, nu ne ajută, dar ne împiedică, ne împiedică prin schimbări. Aceste schimbări nu oferă o continuitate nouă, nu ştim ce urmează, nu ştim ce pas să facem mai departe.

Presiunea vine din toate părţile, e vina noastră că nu învăţăm, recunosc, nu mă clasez printre olimpici, nu sunt mare fan al cărţii şcolare (pentru că îmi place să citesc lucruri interesante şi cărţi ce vin ca o poveste din care să înveţi ceva), iar pe lângă această presiune vin schimbări peste schimbări. De sistem, de miniştri, de profesori, de directori, camere, nu camere, e bine aşa, nu e bine aşa. Noi nu avem ce să înţelegem din asta.

Acum trebuie să aştept până în septembrie să văd la ce dau BAC-ul, ceea ce mi se pare inadmisibil. De ce? Păi probabil aş vrea să mă pregătesc de BAC, dar nu ştiu ce-l conţine. OK, că-i română, că-i o limbă străină ca competenţă, că-s digitalele, am înţeles, dar nu-i bătut în cuie. Cică se schimbă, din nou.

Un lucru contează însă, cu toate aceste schimbări, gândiţi pozitiv, nu există stai să trec BAC-ul, există: voi trece BAC-ul cu notă mare. E simplu până la urmă, o lectură din ce urmează să se dea la română vara asta chiar nu strică, plus un exerciţiu ca să nu-ţi pierzi îndemânarea la matematică şi apoi mai tare pe timpul anului. Probabil că acum spuneţi voi, vorbeşte tocilarul din mine, nu, vorbesc eu, fiindcă tinţesc sus şi nu-mi permit să pierd trenul, aşa cum îi place mamei mele să zică. BAC-ul e un tren, îl pierzi, deja s-a dus un an din viaţa ta şi nu cred că vă permiteţi asta, niciunul dintre voi care aspiraţi la un viitor măreţ.

Nu e greu, emoţiile, stresul, probabil ăstea ne distrug, altfel nu pot să explic ce s-a întâmplat la BAC anul acesta. Repet însă, rândul meu vine la anul, aşa că nu pot şi nici nu vreau să vorbesc ca un specialist. Felicit oamenii ce au reuşit, capul sus cei ce au picat, nu există BAC de netrecut, contează să vrei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.