Se tot latră, dar degeaba

Noi tot nu vom înțelege. Oricât de mult s-ar lătra pe tema bacalaureatului. Mă uit cu ciudă la celălalte sisteme educaționale ale altor țări din EU și nu numai, asta fiindcă nu-mi place cel românesc, nu mi-l doresc, nu mă atrage, nu mă face să pun mâna pe carte de plăcere. Mă face din obligație. Sunt anumiți profesori pentru care învăț de plăcere, învăț din respect, dar sunt și alții care mă obligă efectiv, pentru care știu că dacă îi voi spune nu mă atrage materia dvs și nu o voi face pe viitor, voi primi un 4, nota scăzută la purtare și probabil nu voi apuca să intru în BAC.

De ce? Pentru că acesta este sistemul nostru educațional, profesorii sunt plătiți prost, foarte prost, iar pentru asta numai noi elevii avem de suferit. E și normal, mă văd profesor și mă gândesc că încerc să mă lupt cu niște copii (fiindcă depinde cum sunt, nu-i așa?) să-i educ, să-i învăț ceva, pentru ce? Pentru câteva milioane de lei primite la finalul lunii. Chiar nu am ce spune aici, este într-adevăr crud, dar sistemul este cel ce trebuie schimbat.

Dacă un an cu tot cu sesiunea a II-a nu dă roade, nici următorul, tu ca ministru te gândești să bagi un bacalaureat profesional? Pentru ce? Cu ce rost? Să vedem casieri cu lucrare la antreprenoriat? De ce? Mi se pare stupid. Încă o dată mă simt și limitat să vorbesc, fiindcă mai am un an de tras și nu pot să deschid toată gura, așa-i la noi.

Consider că sistemul nostru educațional trebuie regândit, nu sunt singurul care a spus-o, sunt oameni de media, oameni din educație, oameni cu studii superioare care au spus asta. Așa trebuie. Materii și profile după care elevul sa se muleze perfect, să aibe un drum sigur de parcurs, chiar dacă în viață nimic nu e sigur, educația și cartea se învață numai din plăcere, nu din obligație. O dată venită plăcerea, vine și tragerea, munca adevărată, cunoștințele încep să rămână înrădăcinate în minte, nu mai intră pe o ureche și ies pe cealaltă. Cum era vorba aia: un capitol se termină pentru totdeauna la finalul lui când vine testul, după el nimeni nu mai știe nimic.

Un atașament al profesorului față de elev ar aduce foarte multe satisfacții și rezultate pozitive. Internetul este un lucru de care ne folosim la greu, iar un profesor ce ține legătura cu elevii acestuia chiar și prin e-mail se simte altfel. Articole recomandate, opinii, teme de genul acesta ar ține o legătură mult mai strânsă decât clasica temă pentru acasă. Mai multă practică și exemple pe îndelete în clasă din nou ar fi de folos. Teoretica e mereu învinsă de noi, dar practica lasă de dorit. Ar fi doar câteva lucruri bune din punctul meu de vedere. Ce-am zis și mai sus, profile regândite, bac regândit în funcție de profile, ar fi altceva.

Atât pentru moment.

0 responses to “Se tot latră, dar degeaba”

 1. BAC-ul profesional e prima schimbare buna la care s-au gandit. Trebuie sa fim constienti ca nu toata lumea trebuie sa mearga la facultate si ca avem nevoie de multi oameni pregatiti de munca inca de pe bancile liceului.
  Este o masura care nu face decat sa ne aduca cu un pas mai aproape de sisteme educationale mai optime (cum sunt cele din afara) bazate pe apprenticeships si pe multa practica.
  Nu mi se pare extraordinar sa se faca diferenta la BAC intre elevii de la SAM si cei de la colegiile si liceele teoretice, ba chiar ii va ajuta pe multi sa-si contureze o imagine despre propriul viitor.

  • Eu sunt de acord cu tine, nu avem nevoie doar de academicieni, sunt suficienti si-asa, dar totusi si structura asta a bacului profesional mi se pare putin aiurea. Nu-i departe de cel normal, sunt aceleasi materii plus inca ceva in plus, bineinteles la un grad mai scazut de dificultate, iar aici o sa apara intrebarea aia stupida: de ce as mai face o lucrare practica si inca ceva cand pot sa ma pregatesc mai bine si sa-l “iau” pe cel normal?

   • Pentru ca fara lucrarea practica nu o sa poti lucra in Horeca sau Servicii, iar cu cel normal si facultate nu vei niciodata destul de bun sa ai un loc de munca decent.

    • Bun, iar cei care se vor afla la stiintele naturii, mate-info sau filologie si sunt atat de speriati de BAC incat ajung sa recurga la BAC-ul profesional, ce lucrare practica vor face ei? Pana la urma sunt oameni care au fost repartizati computerizat si au ajuns la profile pe care nu le doreau si n-au apucat sa se mute. Aici va fi o cacialma totala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.