Şi până la urmă, care-i baiul cu WhatsApp?

Iată că au trecut câteva luni bune, poate chiar o jumătate de an, ba nu, mai mult de o jumătate de an de când folosesc acest serviciu pe al meu smartphone. Tot nu înţeleg care-i baiul la WhatsApp. Tot mesaje normale primesc, tot e-mailul de pe telefon mi-e mai de ajutor şi apelurile telefonice rămân mai importante decât WhatsApp-ul.

Îl foloseam într-un timp 24/7 din pricina economisirii de mesaje, dar observam că atunci când era o urgenţă, toată lumea apela la mesajele clasice. Apoi internetul nostru nu permitea folosirea acestui serviciu mereu, chiar dacă nu mânca mulţi mb. Uite, haideţi totuşi să vedem cum stă treaba.

Pe al lor site oficial, WhatsApp se prezintă ca un serviciu de distribuirea a mesajelor gratis pe telefoanele mobile. Pe scurt, ca să fie pe limba tuturor, Yahoo! Messenger de telefon. Ei bine, eu nu-l mai consider atât de folositor precum îl consideram iniţial şi precum mulţi alţii îl consideră acum. Până la urmă, dacă aţi observat, toate telefoanele vin mai nou, acum, dotate cu câte un astfel de serviciu. Androidul spre exemplu este fidel Google Talk. Bineînţeles că Google Talk nu este un serviciu folosit în România pe telefon, dar ca să vă spun din punct de vedere al statisticilor, el depăşeşte WhatsApp la utilizatori, iar acum este chiar în creştere.

Ce nu mi s-a mai părut OK la acest WhatsApp, este faptul că îmi foloseşte numărul de telefon pe care cine ştie în ce moduri îl poate manipula. Acum probabil consideraţi că exagerez, dar dacă ţineţi la confidenţialitatea datelor voastre, lucrul acesta ar trebui să vă stârnească câteva semne de întrebare.

Altceva de spus ar fi acest online 24/7. Adică, dacă îţi uiţi 3G-ul deschis, iar tu dormi, te trezeşti cu nişte dinguri stresante de la telefon în toiul nopţii. De ce? Păi fiindcă eşti bombardat pe WhatsApp, pentru că, da, aţi ghicit, e imposibil să fi offline pe WhatsApp. Poţi fi deranjat oricând, oricum, oriunde, ceea ce din nou nu e OK, fiindcă lumea nu ţine cont de statusuri.

Bun, iar acum voi veţi veni şi-mi veţi urla în cap că e mult mai lejer să scrii rapid un mesaj pe WhatsApp, să-l trimiţi decât să scrii unul clasic sau să trimiţi un mail de pe telefon. Uite nu, nu-i aşa. Dacă vrei să intrii în contact cu cineva, poţi să scrii şi un mesaj normal (mai ales în cazul în care persoana respectivă nu e online de pe telefon, primeşte sigur mesajul) sau şi un e-mail, care se comportă exact ca WhatsApp. Scrii cât de mult vrei, ataşezi ce fel de fişiere vrei, n-ai nicio limită.

Faza şi mai bună la WhatsApp este că are termen de valabilitate. Pe Android ai un an de zile trial, după care nu mai ai cum să-l foloseşti, nu gratis. Pe iOS, deja trebuie să plăteşti 1 dolar sau ceva de genul pentru a-l folosi. Nu e o avere, vă daţi seama, dar eu n-aş băga mâna în buzunar pentru aşa ceva. De banii ăia mi-aş lua o bere şi aş savura-o cu prietenii.

Iar ca să fie treaba treabă, acest programel ocupă destul de mult spaţiu. Dacă eşti foarte căutat, o să ajungi foarte uşor la peste 100mb spaţiu ocupat. Astfel că mai bine rămân eu la mail şi Yahoo! Messenger pe telefon, dacă chiar vreau să intru în contact cu cineva prin internet de pe telefon. Tot acest articol, că am uitat să specific, se dedică în mod clar posesorilor de smartphone-uri, că acum aşa-i moda.

Rămâne aşadar la latitudinea voastră să consideraţi WhatsApp util sau nu. Eu mi-am expus părerea şi dacă-i ca mine, înseamnă că acum puneţi mâna pe telefon şi-l stergeţi. Mulţumesc pentru atenţie, asta fu’.

Între timp WhatsApp a devenit o aplicație nelipsită de pe al meu smartphone. Cu toate acestea, am dorit ca acest articol să rămână aici pentru a se putea observa evoluția tehnologiei și a părerilor mele care, așa cum toate lumea știe (sper) nu sunt deloc statornice, ci evoluează odată cu persoana.

0 responses to “Şi până la urmă, care-i baiul cu WhatsApp?”

  1. Te sustin Adi, si eu am scos WhatsApp acum vreo 2 saptamani din cauza ca nu am vazut rostul lui, l-am descarcat acum mult timp datorita conferintelor ce se mai faceau…dar in rest…

  2. Eu l-am instalat acum 3-4 zile la cererea fratelui meu. Lui i se pare o mare descoperire :)) Eu raman la fel ca si tine la email si y!m.

  3. nustiu cum am dat de articol….nustiu ce cautam oe google despre whatsapp in romania…ei bine vroiam doar sa comentez ca in spania..popularitatea e atat de mare..incat oameni de 60 si copii de 10, au whatsapp pe tel.. se intampla de multe ori ca daca nu ai whatsapp lumea nici sa nu vrea numarul tau de telefon..si til lasi deschis toata ziua, nu am inteles niciodata ca in romania lumea isi inchide conexiunea la net seara…daca primesti un whatsapp se aude, si daca il pui pe silentios nu…

    • Ei uite ca in Romania nu-i asa. WhatsApp-ul inca a ramas foarte folositor si celebru printre adolescenti, (10-18 ani), in timp ce adultii nici n-au auzit de el, marea majoritate. Apoi, costul din abonament nu permite utilizarea internetului non-stop (daca ai wi-fi in casa si unde merci la lucru, e altceva), iar pe de alta parte, nu multa lume are optiune de internet mobil inclusa in abonament. Mesajele si apelurile telefonice, cele din urma fiind cele mai uzuale, raman de baza intr-o romanie nu foarte deschisa la ceea ce inseamna evolutie si tehnologie avansata.

  4. Au renuntat la taxare. Dar te OBLIGA sa faci update. Ceea ce e o practica IMORALA. Macar daca te-ar anunta printr-un mesaj initial acest lucru, alaturi de motiv. Asa macar ar da posibilitatea STERGERII CONTULUI in situatia in care nu sunt deacord cu update-ul. ABUZ se numesc aceste practici si trebuie sanctionate!

    • Nu mi se pare că abuează de nimic. Și în iOS și în Android, orice app se actualizează pentru că așa-i normal, să progreseze. Se mai rezolvă niște bug-uri, se mai aduc niște îmbunătățiri. Dacă nu vrei să faci update, nu faci. Cel puțin eu așa știu, nu mi s-a întâmplat niciodată să fiu obligat să fac ceva de genul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.