Suntem la pământ

Cu educaţia. Nu am fost foarte afectat până acum, dar încep deja să mă gândesc serios că dacă nu intrii acolo unde vrei, nu poţi ajunge ceea ce vrei. Faptul că trebuie să ştii totul până a ajunge la o facultate cu specialitatea după inima ta, devine enervant. Nu zic, nu mă înţelegeţi greşit, cultura generală nu trebuie să lipsească din capul nimănui, toţi trebuie şă ştim câte ceva din fiecare, pentru că mai târziu nu ştim cum ne lovim de ele şi nu le găsim leac. Însă, faptul că un profesor îmi cere eseu la religie aşa cum fac la română, la biologie trebuie să ştiu lecţiile cuvânt cu cuvânt sau chimia trebuie să-mi zboare prin cap oră de oră să fiu gata cu mâna s-o ridic, parcă sună totul a glumă, dar nu e ! ca să nu mai zic de fizică. De altfel ultimele două materii spuse, adică fizica şi chimia nici nu le mai fac de la anul încolo, dar până atunci, ori ştiu tot, ori rămân repetent. Nu înţeleg, chiar fiecare elev are un asemenea tratament ? (probabil am exagerat puţin cu ştiutul tot, dar prin zona aia se tot află problema). Chiar aşa, dacă nu ai media de intrare la profilul unde vrei fiindcă ştii că poţi merge mai departe sigur pe tine, nu poţi merge din alte profile ? nu ştiu dacă aţi înţeles bine întrebarea. Dar, pentru simplul fapt că ai intrat la economie sau ştiinţe ale naturii şi tu vrei să urmezi în primul caz medicina şi-n al doilea jurnalismul (ca să zic aşa, să fie pe înţelesul tuturor), nu poţi ? eşti împins de lucruri nefolositoare. Franceza, care este limba a II-a de bază la mine, am o singură oră pe săptămână. Până în ziua de astăzi, n-am avut profesor care să mă facă să-mi placă franceza şi s-o înţeleg. Toţi mi-au spus “nu eşti atent” , “nu vrei tu s-o înţelegi” sau “nu vrei să înveţi” ceea ce este absurd. Bine, chestia cu învăţatul nu e absurdă, dar cum se mai aplică dacă tu înveţi ceva ce pentru tine e o japoneză ?

Sunt cazuri şi cazuri în ţara asta, însă pe nimeni nu interesează. Dacă nu intrii pe profilul care te ajută la viitorul tău, eşti aproximativ om mort. Ori munceşti de-ţi sar capacele să ajungi acolo unde vrei, ori te laşi păgubaş şi faci alte lucruri. De muncit oricum munceşti şi dacă ai fi fost la un profil dorit, însă eu zic că într-un procent mult mai mic faţă de cei cu un alt profil care nu ajută la viitorul lor (facultate, servici etc). Părerea voastră ?

0 responses to “Suntem la pământ”

 1. Eu am avut un foarte mare noroc,sincer.Mi-am dorit mult să intru la filologie,pentru că mă pricep şi îmi place şi am intrat la ultimul liceu care avea acest profil (chiar dacă la liceul ăsta am vrut) şi am intrat penultima în clasă.Deci,am avut un noroc foarte mare în comparaţie cu alte prietene.De exemplu,cea mai bună prietenă care e cam paralelă cu matematica a intrat în Barbu,la matematică-informatică,dar acum nu ai ce să faci,doar nu o să te dai cu capul de ceva până nu mai poţi,ori te adaptezi ori dacă nu dai diferenţele (cică) să te muţi,dar cine se mai complică.
  Şi la mine se cer foarte mult la materiile reale pe care oricum nu o să le mai fac în clasa a XI a,dar na,ce să faci acum,ori şti totul ori nu şti nimic,nu prea mai există între.Părerea mea. :))

 2. aproape ca nu mai conteaza pe ce profil est in liceu sau cu ce diploma ai iesit din facultate, am un prieten care are diploma de inginer si lucreaza in domeniul publicitati.
  diploma e doar asa. sa arati lumii ca ai mai mult de 12 clase

 3. foarte putini lucreaz in domeniul in care au invatat. eu am facut liceul la profil tehnic si habar n-am de asa ceva. 🙂 la facultate fac marketing …dar lucrez in alt domeniu.. 😀

 4. @ Marales si alex n. : pai sa inteleg pe scurt, ca nu mai are rost sa-mi dau asa mare interesul la liceu, decat sa trec bacul mai departe facultate si Doamne ajuta ?..

 5. Si eu am patit ceva de genu…intr-a 10-a faceam fizica si chimie, chimia mi-a placut insa fizica era ca o limba straina, era sa si raman…pana m-am pus si am tocit materia si mi-am scos media 6 si am trecut. Iar acuma cand in sfarsit ne-am impartit pe profile (conta in cazul meu) a prostit profa de conta si ne cere sa invatam numa la ea…deci oricum o iei nu-i ok ;)) dar parca e mai bine decat fizica…

 6. mai ..uite de exemplu la mine la facultate(farmacie) a dat admitere(chimie si botanica) o tipa care a fost la liceul de muzica…deci nimic in comun cu farmacia…asa ca nu prea conteaza ce profil urmezi la facultate…daca vrei sa fii la facultate undeva te pregatesti tu ;)… Si app de franceza ….si eu sunt in aceeasi situatie cu placutul limbii asteia…norocul meu ca la facultate nu fac decat engleza 😀 … P.S> Buna Frank 😀

  • ma pana la urma stiam si eu intr-un fel chestia asta cu “oriunde vrei sa ajungi, daca chiar iti doresti si muncesti, ajungi!” .. deci munca, munca si iar munca

Leave a Reply

Your email address will not be published.