Superliga plictisiților

By | Gânduri

the super league

Dar și a celor plini de bani.

De două zile vuiește lumea fotbalului la vestea că vreo doișpe cluburi gigant s-au decis să-și facă propriul Șampion Lig, dar mult mai diluat și să părăsească pe veci fotbalul așa cum îl știam.

Povestea e veche, iar tachinări și tentative au mai existat, numai că de data asta niște mecanisme au fost puse în mișcare și nu par să se mai oprească.

Adică, discutăm totuși despre o nouă ligă ce se vrea să debuteze în august, în această vară, care are deja un website, dar care nu conține absolut toate informațiile necesare. Nici măcar nu e completă.

De ce spun că s-au pus niște mecanisme în mișcare care nu mai pot fi oprite?

Păi.. în primul rând s-au întâmplat niște demisii din forumul UEFA, mai precis din ECA (Asociația Cluburilor Europene) unde Andrea Agnelli (președintele Juventus) și Ed Woodward (din partea Manchester United) au zis la revedere și s-au băgat în această nouă asociație.

Ceferin a ieșit într-o conferință de presă și i-a făcut șerpi. Ce să mai, spectacol regal. În declarația UEFA, care s-a alipit cu FIFA și Premier League, Seria A și La Liga au zis că dezrădăcinează complet cele 12 cluburi afiliate până acum lor.

Mai apoi, gigantul bancar JP Morgan s-a oferit să dea nu mai puțin de vreo 4 miliarde de euro trusting fund pentru competiția asta. Să aibă stabilitate pentru început și să se lanseze cu bine.

Mai mult, vor exista aceste „plăți de solidaritate” care vor ajunge, estimează organizatorii, până la 10 miliarde de euro în venituri din competiția asta. Financiar vorbind, WOW!

Cunoaștem cele 12 echipe: Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, City, United, Arsenal, Liverpool, Tottenham și Chelsea.

Aparent, după cum spun și unii analiști, lucrurile nu par să se mai oprească acum și vom avea această Superligă chit că vrem, chit că nu vrem.

Totul are mai multe motive pentru care s-a ajuns aici: fair play-ul financiar care nu le convine giganților, faptul că trebuie să joace într-un UCL cu săracii și că pot fi încurcați de asta, faptul că nu primesc (și asta e cel mai important) cei mai mulți bani față de cât produc de la UEFA.

Cu toate acestea, UEFA de-a lungul anilor i-a pupat în dosuri pe toți la rând și a făcut din cupele europene ceva care să fie cât mai pe placul bossilor cu bani, dar se pare că nu-i suficient.

De FIFA nu mai are sens să zic că e o mizerie de organizație care ține campionate mondiale pe cadavre prin Qatar.

Fanii au luat foc. Bineînțeles. Doar nu vă imaginați că această tentativă de competiție va fi putut fi acceptată vreodată de un fan al acestui sport de tradiție.

Fiecare fan club al celor șașe echipe engleze implicate în asta au avut ceva de declarat și n-a fost deloc frumos. Pe Anfield deja există bannere cu „RIP LFC”. E pentru prima oară când văd asta.

Și, scuzați, dar e logic. Nu poți să iei cele mai mari echipe din lume și să le bagi într-o competiție în care:

  • le este garantat locul cluburilor fondatoare (cele 15) indiferent de rezultate;
  • trebuie să ai bani ca să fii invitat (cică ar fi vorba de invitații bazate pe niște merite, dar când singurul merit e cel financiar, ce altceva poate fi?);
  • în care joci la mijloc de săptămână un amical pe mulți bani cine știe pe unde (că probabil vom avea niște meciuri și prin Qatar, că tot se practică);
  • în care te piși efectiv pe importanța ligii domestice (că dacă nu te mai califici nicăieri, de ce să mai tragi?);

Așadar, după atâția ani de evoluție în mizerie, fiindcă atât FIFA, cât și UEFA sunt două organizații extrem de mizerabile, iată că am ajuns într-un final la SuperMizeria™ pe față, pesedistă, gândită de băieții mari.

Pe bune, care dracului e miza unei competiții pe o căruță de bani în care joacă mereu 80% din aceleași echipe, conducătorii echipelor ăstora fac și jocurile (hai bă, că anu ăsta îți dăm cupa ție), în care nu există absolut nici un criteriu de competitivitate, dar în care poți vedea pe Disney+ Real cu Barcelona de 10 ori pe an?

E absolut mizerabil de plictisitor.

Cu toate astea, vor fi destui oameni care vor savura competiția asta. Sunt ferm convins de asta. La fel cum se întâmplă la americani cu NFL, așa vom ajunge și aici.

Personal, sunt absolut dezgustat de clubul pe care îl susțin din 2005 încoace. De ceea ce au comunicat până mai de curând (This Means More), de faptul că Liverpool, un club pornit din clasa muncitoare, ridicat de localnici, făcut pentru fani și în sinergie totală cu aceștia să se dezică complet de întreaga sa istorie și să intre în hora asta mizerabilă pentru bani și zero sportivitate.

Cred că cel mai tare mă apasă lipsa ideii de competiție. Să accepți asta pentru mai mulți bani.

E pur și simplu oribil, iar eu nu voi fi parte din acest fenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.