Traversăm străzile ca tembelii

De data aceasta vă spun cu mânuţa pe inimă că s-a cam umplut paharul. Nu ştiu exact procentajul, asta pentru că nu am stat să fac cercetare legată de decesele cauzate de accidente în trafic sau doar cauzele principale pentru accidentele în trafic, ideea e că nu trebuie să ne mire nimic. Suntem tembeli.

În cursul săptămânii acesteia, cred că am văzut nenumărate persoane care au traversat strada lejer prin locuri nepermise fără să se asigure, ba chiar mai mult, comentând şi injurând şoferii pentru un claxon care ar fi trebuit să însemne “nu-i bine ce faci omule!”. Există de la un timp, multe site-uri de siguranţă rutieră care sunt de folos atât şoferilor cât şi pietonilor. Ar fi bine o căutare pe Google, sau puteţi accesa linkul ăsta.

Partea nasoală vine atunci când nu ştii când şi cum să traversezi corespunzător pe trecere. Un lucru important de spus ar fi:

  • NU se traversează pe trecere prin faţa unui autobuz, în special când observaţi că pleacă din staţie sau vine cu viteză. Un autobuz este mult mai greu de controlat decât un vehicul, de aceea ar fi indicat să lăsaţi autobuzul să treacă, după care să traversaţi.

Un alt lucru important de spus ar fi:

  • NU se traversează în momentul în care pe sensul pe care vreţi să traversaţi strada, se deplasează un echipaj al ambulanţei sau pompierilor la o intervenţie (asta presupune semnalele luminoase şi acustice din dotare să funcţioneze). Chiar săptămâna asta am văzut doi tipi traversând strada fix prin faţa unei ambulanţe care se îndrepta către o intervenţie cu semnalele luminoase în funcţiune. Am vrut să-i atenţionez în momentul când se aflau pe trecere, că este o ambulanţă ce vine în viteză, dar erau mult prea departe şi abia la claxoanele şoferului şi-au dat seama, dar fără să grăbească pasul.

Sunt lucruri de bun simţ, lucruri care într-o zi ne pot salva viaţa atât nouă cât şi celor ce se află în vehicule. Toată treaba necesită puţină atenţie la traversarea locurilor aglomerate prin locuri permise, că prin cele nepermise, nu mă bag, nu prea o fac des şi nu o recomand deloc.

sursă foto

0 responses to “Traversăm străzile ca tembelii”

  1. Mulți nu-și dau seama de acest lucru decât dacă este șofer. Dacă nu ai condus în viața ta, atunci nu te doare capul, dar dacă conduci în fiecare zi, eu zic că atunci când ești pieton privești altfel lucrurile.

    • Sa stii ca ai dreptate. Multe lucruri se constientizeaza din momentul in care le faci, iar in cazul meu, faptul ca sunt sofer m-a facut sa inteleg mult mai clar cum stau lucrurile in trafic. Oricum, cu sau fara permis de conducere, lucrurile astea trebuiesc stiute si sper ca astfel, lumea va lua la cunostinta. 🙂

  2. Chestia asta am sesizat-o de mult in Bucuresti, in special in cartierul Ferentari. De multe ori am vazut cetateni care prefera sa treaca strada printr-un loc nepermis aflat la doar 10 m distanta sau chiar mai rau 5 m distanta de trecerea de pietoni. Merita un geam deschis si o vorba buna gen “trecerea e mai in fata/spate! “

    • Dar tot tu ai observat ca ori de cate ori le zici, nu-i intereseaza si trec strada prin fata ta, acolo, la 5 m de trecere unde ai oprit sa-i atentionezi…

Leave a Reply

Your email address will not be published.