Un exerciţiu de echilibru

By | De Citit

Nu am scris niciodată despre cartea lui Tudor Chirilă. Deşi mi-am exprimat pe blog dorinţa de a o citi, deşi am citit-o, deşi am mai specificat-o în câteva actualizări pe Facebook, deşi chiar am recomandat-o, nu am reuşit niciodată să scriu ceva concret despre ea pe blog. Nici acum nu pot, dar voi încerca.

Sunt multe lucruri de spus despre această carte, dar sunt lucruri mult prea subiective pentru ca o majoritate să ajungă oarecum la o idee comună. Un amalgam de scrieri când bune, când rele. Până la urmă e vorba de un jurnal, iar într-un jurnal, dacă există persoane care încă îşi mai notează viaţa pe undeva, recunoaştem că e vorba de impulsuri. Nu e o naraţiune cap-coadă, e vorba de o serie de impulsuri.

Aceste impulsuri vin şi pleacă, iar uneori lasă adevărate urme pe hârtie cu un ecou uriaş în orice suflet, pe când alte dăţi apare doar ca o refulare copilărească. Cea din urmă nu e cazul lui Chirilă, dar am recunoscut câteva scrieri mai nereuşite spre deosebire de unele care chiar ar fi mers dezvoltate într-un subiect mai amplu.

Ceea ce nu voi putea înţelege este ura nejustificată a unor oameni pentru această persoană şi implicit pentru cartea sa care, chiar dacă necitită, merită aruncată în foc. Faptul că această carte a ajuns să fie publică, că a ajuns în mâinile unei mulţumi, nu se datorează persoanei din spatele ei doar cu numele, ci calităţii sale de a aşterne pe foaie rânduri care să însemne ceva şi pentru cititor. Chestiunea aceea căruia noi îi spunem empatie.

Cu toate că ceea ce face diferenţa între noi toţi – gustul – nu se discută, acesta merită cultivat, iar înainte ca el să iasă falnic la înaintare dintr-o proastă prejudecată a unui anume X, ar fi ok să răsfoiască câteva pagini. Dar ce spun eu aici? Oricum prejudecata va fi prea puternică şi chiar într-o mică empatie pentru două sintagme şi-o exclamaţie, acest X tot în refuz se va scălda.

Rămân deci la părerea că cititor fiind tu, această carte trebuie să ajungă în mâinile-ţi. Pentru cultura ta, pentru cultivarea gustului tău, pentru experienţa ta de cititor şi poate viitor scriitor. De ce? Fiindcă un jurnal la un moment dat poate căpăta o valoare uriaşă, nu doar pentru tine, autorul acestuia. Ci poate fi, aşa cum şi Chirilă a ilustrat în cartea sa, o evoluţie prin didacticism în care se poate identifica oricine într-o oarecare măsură.

Cartea lui Tudor Chirilă – Exerciţii de Echilibru – o poţi cumpăra de pe Elefant la un preţ tare accesibil în perioada asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.