„Unbelievable”

„Unbelievable”

De când a început pandemia, vă recunosc că tot conținutul la care nu am ajuns în momentul lansării, pe Netflix, a fost luat la rând de mine.

Am văzut Ozark, am văzut Final Space, History 101, Formula 1, până și Magic For Humans sau The English Game.

Mă rog, am văzut multe din martie încoace, așa că și apetitul meu a scăzut considerabil în ultima perioadă. Cu greu mă mai pot apropia de ceva pe Netflix.

Adică trebuie să fie chiar bun.

unbelievable

Așa ajungem la această mini-serie incredibilă. Ba chiar de necrezut.

„Unbelievable” vorbește despre mai multe cazuri de viol făcute de un sociopat pe nume Marc O’Leary. Fost om în armată, din 2008 și până în 2011 el a agresat sexual mai multe femei din zona Washington și Denver.

Cu o medie de 45-48 de minute per episod, cele 8 episoade își propun să te țină lipit de TV pentru un binge watch.

Pătrunderea în universul narativ al serialului e abrupt, direct cu dimineața de după ce Marie, unul din personajele centrale, a fost agresată sexual.

Veți observa, încă de la bun început, că serialul are niște teme pe care vrea să pună accent.

Cum ar fi întreg procesul birocratic și de investigație, care e extrem de greoi. Părțile astea sunt susținute și de tehnica de filmat, din apropiere, cu momente de flashback ale traumei.

Te face să intri în mintea și-n pielea personajului. Să vezi cât de absurd e să dai o declarație de 10 ori oral și încă o dată scris. Să le povestești tuturor organelor de poliție același lucru pe care tu vrei să-l uiți cât mai repede.

Mă rog, mai mult sau mai puțin același lucru, că aici e baiul întregii povești a lui Marie.

Să vezi cum poliția lucrează cu FBI-ul și se folosesc de tot felul de sisteme sofisticate de tech, dar tot la dosare cu șină ajung și foi peste foi.

Firul narativ se sparge în două: avem pe de-o parte povestea lui Marie, o adolescentă violată de Marc O’Leary (Christ McCarthy în universul ficțional), iar pe de altă parte e povestea celor doi detectivi Karen Duvall (Meritt Wever) și Grace Rasmussen (Toni Collette) în căutarea vinovatului.

Detectivii Duvall și Rasmussen

Revenind la accentele acestei serii, se arată încă o dată vulnerabilitatea poliției americane și acel joc de good cop vs. bad cop.

Lui Marie i se face o mare nedreptate în cazul ei, nu e crezută în declarațiile pe care le face, prin urmare întreaga lume, întregul ei univers se prăbușește.

Prietenii o resping și-o disprețuiesc, își pierde job-ul, își pierde locul unde stă, iar fiind orfană vă dați seama că nu e tocmai fericit. Norocul ei, dacă putem spune așa, sunt mamele adoptive, dar și acolo e o discrepanță uriașă și devin neînțelegătoare.

Alte planuri, dar prezentate sumar mai sunt psihicul polițistului și stabilitatea sa emoțională în relație cu partenerul de acasă. Care sunt inexistente în astfel de momente.

Un alt lucru mizerabil, dar foarte mișto prezentant a fost felul în care polițiștii își ascund băieții „buni” din secții. Pentru că s-a pus problema dacă nu cumva violatorul e vreun polițist, deoarece nu lasă deloc urme.

Ei bine, e foarte ușor să fii linșat dacă nu știi cum să analizezi o bănuială de genul ăsta. 40% e procentul din polițiștii americani care își agresează partenerele. Un procent uriaș.

E o mini-serie foarte bine scrisă, cu scene tensionante, dar în același timp și altele de familie, mai lejere.

Recunosc că aș fi vrut să văd mai mult din povestea lui Marie, cu care suntem introduși în acest univers, pe urmă focusul pică pe detectivi. E o mutare de perspectivă pe nesimțite, iar Marie, cu care empatizăm atât de mult în primul episod, cade undeva într-un plan secundar.

Altfel, e un show foarte bun pe care vi-l recomand. Cum am zis, are doar 8 episoade și te trece prin toate stările posibile. Și cam asta e ideea, nu?

Să simți empatie, revoltă, să vrei dreptate, să se afle adevărul. Le primești pe toate.

„Unbelievable” se ridică la standardele unui „True Detective”, dar de o ampltitudine mai mică. Sau un „The Night Of”, la fel. Aș zice că e foarte apropiat de „The Sinner” ca execuție.

E pe Netflix. Îl poți vedea oricând.

One response to “„Unbelievable””

Leave a Reply

Your email address will not be published.