Vaccinul Covid-19. Da sau nu?

Vaccinul Covid-19. Da sau nu?

Pfizer tocmai a anunțat rezultatele testării clinice zilele trecute ale primului vaccin covid-19. Rezultatul? Peste 90% rezultate pozitive.

Lucru îmbucurător, de altfel.

Vaccinul de la Pfizer și BioNTech a intrat în producție, iar Uniunea Europeană a comandat deja 300 de milioane de doze, asta dacă se vor semna și acordurile și totul va fi ok.

Și dacă totul va fi ok, la final de an sau început de an viitor, se vor livra primele doze.

În România, președintele a spus că vaccinul ar putea ajunge până în primăvară, iar în primăvară să avem prima tură de vaccinare.

Dacă am înțeles bine.

Astfel, cu precizarea că facem abstracție de la noua formulă de covid-19 ce s-a dezvoltat prin intermediul unor nurci prin Danemarca, ne putem bucura și noi un pic și să spunem că vedem soarele printre nori.

Vom avea vaccin, vom primi fiecare doza necesară și într-un final, ne vom face bine. Atât cât se va putea.

Sunt însă câteva puncte de bun simț pe care merită să le discutăm.

În primul rând, nu primește toată lumea obligatoriu vaccin. Vaccinarea se va face pe bază de voluntariat.

Întrebare: ce ne facem cu cei care vor refuza vaccinul? Și cum va afecta asta procesul de stopare al epidemiei?

În al doilea rând, care este nivelul de încredere pe care îl are românul într-un vaccin? Mai ales într-unul care vine atât de repede și pare (atenție, PARE) că arde etape?

Având în vedere că FDA e dispus prin State să dea OK-ul unui vaccin care oferă rezultate peste 50%, Pfizer trece lejer de această bornă cu cele 90 de procente.

Dar acele 10 procente sunt suficiente să dea apă la moară conspiraționiștilor, ipohondrilor și anti-vaxxerilor. Btw, le consider categorii diferite, nu în aceeași oală.

Cum a spus-o cineva într-un comentariu pe Facebook, din 1000 de vaccinați, 100 o belesc. Văzută astfel problema, pare un pic mai înfricoșător procesul.

Mai apoi, ar mai fi problema de gestiune a vaccinului, de depozitare, de transport. Aparent, ar fi nevoie de lade frigorifice speciale care să mențină vaccinul depozitat la o temperatură de -80 de grade.

Nu-i de ici de colo. Noi găsim cartofi stricați în orice supermarket la ora asta. Sigur, exagerez și o dau pe după gard, dar o fac intenționat numai ca să atrag atenția că nu se ocupă oricine de procesele menționate anterior.

Să le dăm credit, așadar și să avem încredere.

Cu toate astea, observăm niște temeri și niște puncte de discuție care să aducă puțină clarificare acestui proces.

Iar clarificarea cea mai mare pică pe umerii statului. Guvernul liberal a gestionat comunicarea de criză pe timpul pandemiei dezastruos și a demonstrat în ultimele săptămâni disperarea acestora după puterea politică.

Practic, sunt mai dornici să scape odată de PSD din parlament, decât să salveze niște oameni de la moarte și niște medici de la presiunea zilnică care crește pe umerii lor.

De aceea, nu poți privi cu ochi încrezători comunicarea viitoarei campanii de vaccinare. Cu siguranță va fi una, avem nevoie de una, mai ales că va fi probabil cea mai importantă campanie sanitară din ultima decadă de la noi.

Dacă nu cumva chiar și de mai mult de atât.

Statul chiar trebuie să facă o treabă foarte bună în ceea ce urmează referitor la vaccin.

Vă aștept în comentarii la discuție. Also, cred că ne-am dat seama cu toții că vom petrece Crăciunul și Revelionul la fiecare acasă anul ăsta, da?

Cel mai probabil capitala va fi închisă începând cu 10 decembrie.

Erată: Vaccinul se pare că ar avea 90% eficacitate doar în medii special controlate. „Afară” încă nu știm cum se va comporta, așadar și acel procent nu e unul absolut, aplicabil într-un context larg. Mai multe aflați de la expertul în sănătate publică, Vlad Mixich.

Leave a Reply

Your email address will not be published.