Varianta delta de coronavirus

By | Gânduri

Doar nu credeați că scăpăm așa ușor. Uite că se fac, în curând, doi ani și progresul științific n-a fost suficient.

Spun „n-a fost suficient”, deoarece pe lângă acest progres al științei mai e nevoie și de unul uman, la nivel de turmă. Un progres civilizațional, dacă vreți să-i spunem așa.

Din păcate, așa cum scriam și-n articolul ăsta, pare că a noastră civilizație vrea s-o apuce în sens invers și și-a găsit un moment nemaipomenit să facă asta.

Sigur, pe fondul acestui populism lipsit de cultură, iată că urmează să suferim din nou.

Varianta delta a coronavirusului s-a dezvoltat prin India acu ceva timp, când pe acolo era carnagiu, nu altceva. În timp ce noi ne relaxam și începeam să gustăm viața din nou, în India oamenii picau pe capete.

Efectiv unora li se făcuseră frică să mai trăiască în India din cauza șanselor mari de a muri.

Fast forward până în vara acestui an și iată că avem mai multe informații despre tipologia asta de ramură de virus. CDC chiar a leak-uit, nu știm cât intenționat, niște documente preliminare și informațiile nu sunt în tocmai plăcute.

Dar, să ne facem înțeleși, sunt informații preliminare. Nu finale.

Am ascultat și episodul pe subiectul ăsta de la The Daily și spusele experților ar trebui să ne facă să acționăm cât mai rapid.

Ce știm până acum de varianta delta

Se pare că această variantă de coronavirus este mai transmisibilă decât varianta alfa sau cea inițială, pornită din Wuhan. Într-atât de mai transmisibilă încât, poate infecta un om mai ușor decât o face o banală răceală sau ebola.

Mai departe, CDC-ul deja recomandă purtarea măștii în spațiile aglomerate și închise. Inclusiv celor vaccinați.

Mai știm și că un om vaccinat, dar care se infectează cu varianta asta are aceeași cantitate de virus în gât și pe căile nazale cât are și un nevaccinat.

Now hold on there, să nu facem vreo confuzie. Singura concluzie de tras de mai sus e că un om vaccinat poate transmite foarte ușor varianta delta. La fel de ușor ca un nevaccinat.

Doar că un om vaccinat are șanse minime să se infecteze, iar dacă o pățește va avea simptomele unei simple răceli.

Either way, se recomandă purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, evitarea spațiilor aglomerate și, pe scurt, reintrarea în gardă pentru cei care s-au relaxat între timp și au uitat că trecem printr-o criză sanitară.

De la președintele statului să nu avem pretenții. Omul nostru a primit prea multă încredere cu cel de-al doilea mandat și ultimul, iar acum nu mai are treabă.

După eșecul educației în România, cu care se fălește, iată că i se poate pune încă unul în cârcă lejer: cel al vaccinării. Noi nu am avut președinte în perioada asta, ci un somnambul pierdut pe holurile Palatului Cotroceni.

Ce se întâmplă în România?

Momentan nimic.

Prefectul capitalei a ieșit și a spus, zilele trecute, că varianta delta va deveni dominantă în luna septembrie. Și-a mai spus, după ce s-a consultat cu experții, să ne așteptăm chiar și la o medie de 1600 de infectări pe zi.

Ceea ce e un număr suficient de mare pentru un București care are un procent destul de decent de oameni vaccinați sau trecuți deja prin boală.

Vor fi restricții? Cel mai probabil, da. Când vom avea deja câteva mii de cazuri înregistrate pe zi, probabil că vom reintra într-o nouă etapă de restricții.

Numai că, de data asta, depinde și cui i se aplică. Tuturor? Doar celor nevaccinați?

Pentru că față de precedentele valuri, această variantă sosește după o perioadă în care oricine a putut să se vaccineze gratis și să-și asigure, astfel, o protecție față de valul 4 care bate la ușă.

Bașca va reîncepe și școala din septembrie, așa că țineți-vă carantinașii mei, că vin vremuri interesante.

Să ne panicăm?

Ar fi bine să nu. Nu știm ce fel de restricții se vor impune. Momentan discursul statului este anti-discriminare (?!) și anti-obligativitate la vaccin, în ciuda unor măsuri ce se zvonesc sau chiar se întâmplă (vezi testarea personalului medical pe propriul buget la fiecare 3 zile, dacă nu ești vaccinat).

Cu siguranță cheia este la nivelul vaccinului. România tocmai a vândut 700.000 de doze Pfizer Irlandei la același preț cu care au fost cumpărate. Pentru că noi n-avem ce să facem cu ele. Și nici măcar să le donăm prin Africa. Le vindem irlandezilor…

Campania merge foarte prost, dar înțeleg că din mediul privat ar răsări niște bonusuri pentru cei care se vaccinează, iar statul ar pregăti niște bonuri de masă pentru cei care fac vaccinul.

Ideea principală e: vor fi afectați în mod special cei nevaccinați. Iar dacă ești vaccinat, tot trebuie să te protejezi, fiindcă primele date o spun clar – un vaccinat poate răspândi boala.

Haideți s-avem grijă de noi, să ne vaccinăm și să respectăm măsurile în vigoare.

coronavirus varianta delta

Leave a Reply

Your email address will not be published.