Vrei să fii creativ? Fură!

By | Atitudine

În creativitate se recomandă furtul de idei, excavarea trecutului și remixarea frumosului.

Poate nu te așteptai să îți recomand să faci asta, dar culmea, e cea mai bună cale spre a fi creativ. Acum nu-ți imagina că te îndemn să furi orice, ca mai apoi să prezinți lumii ca fiind creațiile tale. Aici deja încalci legea și ajungi pe cealaltă parte a foii, cea urâtă.

Ești un mix a ceea ce-ți place

Este cât se poate de logic. E exact ca vorba aceea cu „You are what you share!”. Tot ceea ce îți place, urmărești și dai like sau citești și recomanzi, da, tu ești acel om.

Lucrurile acestea ne separă unii de alții, iar oricât de multe am avea în comun, există cel puțin un procent care face diferența, iar acest procent cântărește cât cele 99% din lucrurile comune. Altminteri ne-am plictisi repede unii de alții.

Noi trebuie să ne folosim de acel 1% cât se poate de mult. Efectiv trebuie să punem în joc tot ceea ce ne face diferiți, iar acel procent este mixul tuturor lucrurilor care ne plac. Mixurile diferă, logic, de la om la om. Astfel, n-are rost să stăm pe gânduri. Cu cât distribuim mai mult și combinăm mai mult ceea ce ne place, cu atât obținem mai multă creativitate și originalitate în ceea ce ne propunem.

Cum e cu furtul ideilor?

Păi cum să fie.. ți-aș spune simplu, dar nimic nu e simplu. Implică atenție, implică dedicare, implică musai plăcere, dar ultima o scoatem din ecuație că e clar că suntem îndrăgostiți de subiectul pe care am pus ochii. Am stabilit mai sus că e ceva ce ne place, deci nu mai batem cuvinte aiurea. Idei sunt peste tot. Tot ceea ce ține de artă, de fapt, tot ceea ce te inspiră reprezintă o idee.

Excavarea trecutului, despre care am scris mai sus reprezintă research-ul necesar descoperirii ideii respective. Cum a ajuns la ea? Cine a ajuns? Dar cum i-a venit? Uite ce rezultat frumos a dat. Fur-o! Iar prin furat mă refer la notarea pașilor urmăriți. Sunt o sumedenie de astfel de articole, despre cum să furi idei.

Odată ce ai prins tehnica, folosește-o în orice context. Online, offline, când citești, când vezi un film, în absolut orice context potrivit. Nu e greu, o să vezi că, în momentul când te vei trezi cu pagini pline de idei, se vor naște altele. De acolo vei avea o altă serie de pagini cu ideile tale.

Nu uita însă, dacă dorești să povestești despre o idee care ți s-a părut faină, menționează sursa. Spune de unde a plecat, cine a gândit-o și unde a aplicat-o. Altfel.. furi pe bune și nu faci niciun bine.

Poveste

Ca să mă pun exemplu, nu demult am avut o criză de inspirație și imagine. Cu blogul, cu mine. N-am avut nici cea mai mică idee despre ce aș putea să fac cu mine în continuare. De altfel, pe 1 aprilie acest blog urmează să dispară, mă rog, urma, fiindcă nu știam cum să mai fac să scriu ceva interesant. Tehnica asta cu furtul ideilor e veche de când lumea, o știam, dar n-o aplicam. De ce? Păi să v-o spun românește – de lene!

Da! Lenea este un factor care omoară creativitatea de la rădăcină. Oprește inspirația la barieră, te lasă tabula rasa la orice oră din zi și din noapte. Căutând problema, am descoperit că tot ceea ce făceam când veneam acasă era să citesc lucruri interesante, dar fără să mă folosesc de ele, să pierd ore pe Facebook, eventual să mai văd un film și dacă eram într-o stare faină, să mai fac câte ceva și pentru facultate. Munca o exclud, că aia e cam o obligație.

Prin urmare, un articol de pe Medium, care de altfel vă și invit să-l citiți, m-a trezit la realitate. Am pierdut ore în șir la telefon plângându-mă că „băă, îmi expiră domeniul, dar nu știu dacă să-l prelungeeesc, ce faaac? nu știu ce să mai scriu! n-am idei! mor aici!”. Uitându-mă în spate, parcă-mi și vine să râd ori să-mi plâng de milă căci tare fraier am fost. Întreaga chestiune se afla sub nasul meu. Atâtea site-uri pe care le urmăresc, atâta cultură care zace-n proximitatea mea.. și eu? Eu vegetam.

De final

Lenea omoară creativitatea.

Ideile interesante merită notate, pe orice ai la îndemână.

Frica este un factor ce trebuie eliminat.

Nimeni nu-ți vede ideile până în momentul în care vrei tu să le împărtășești cu cineva, așa că de ce ți-e frică să le notezi? Crezi că-s proaste? Și care-i problema? Din câte idei proaste nu s-a născut ceva revoluționar? Să fim serioși. Notează tot. Ține un carnețel după tine dacă-i nevoie, dar cu device-urile astea smart, cred câ-i mai simplu să-ți iei o aplicație de notes pentru tableta sau smartphone-ul tău.

FURĂ, așa cum am zis. Fură tot ce vezi bun, gândește, consultă-te: cu tine, cu cineva de încredere, cu cineva din domeniul din care face parte ideea. N-o lăsa să treacă pe lângă tine că nu știi cum o fură altcineva și se folosește de ea.

Creează-ți un pom de idei. Vizual arată îngrozitor la mine, căci nu am talent la desen, dar ce contează? E conturul unui om, pe o foaie A4 care conține ideile cele mai bune dintr-o lună. Pe spatele foii fac alt pom cu ideile mele inspirate din cele furate. Greu? Nu cred.

Aici închei, te las pe tine să-mi spui opinia dacă ai una.

sursă foto 

0 Responses to " Vrei să fii creativ? Fură! "

 1. Alexey says:

  La asta cu lenea omoara creativitatea ai spus totul..
  Eu am avut o perioada in care pur si simplu mi-era lene…ba chiar lehamite, sa fac orice.Si desigur, totul se prabuseste cu un astfel de stil nesanatos din orice punct de vedere!
  Multam pentru articol, pe mine personal ma inspiri!

 2. Ozana says:

  Eu fix acum trec prin perioada asta, cand inspirational nu ma mai misca absolut nimic. Insa anul trecut a fost un an plin din toate punctele de vedere, cu precadere pe partea artistica. Sper sa treaca repede aceasta faza, noua artistiilor si nu numai, nu ne prea place de ea. :))

  • „Acea perioadă” niciodată plăcut pronunţată de vreun artist este, cu adevărat, un coşmar. Trebuie însă să ieşim cu toţii teferi şi repede din ea, căci riscăm să ne afundăm în monotonie, lene şi gânduri urâte. De obicei o plimbare pe toată partea creativă a internetului într-o zi ar trebui să rezolve puţin din problemă. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.